Yurttutan Miryokefalon Zaferi Unutulmadı !
Y. Mühendis/Araştırmacı/Tarihçi Ramazan Topraklı riyasetinde Türk Tarih Tarih Kurumu eski başkanlarından Prof. Dr. Refik Turan, Prof. Dr. Güray Kırpık, Isparta'nın duayen gazetecisi Eğirdir Akın gazetesi yazarı çevreci aktivist Zeki Tarhan, Harita Teknikeri Medeni Altun, Türkiye’nin 4. gsm şirketi netgsm sahibi Adem Öcal ve diğer konuklardan oluşan heyetle, Miryokefalon zaferinin 848. yıldönümü etkinlikleri kapsamında 16-17 Eylül tarihleri arasında Ankara'dan Isparta'ya teknik gezi düzenlendi.
Gezinin ilk gününde Afyon'a bağlı Geneli Köyünde Seyyid Battal Gazi'nin, halk arasında Hüseyin Dede ismiyle bilinen mezarı ziyaret edildi.Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Ózaşkın, Ankara'dan gelen heyeti Şuhut Keşkek Evi’nde ağırladı. Konuklara yöresel yemek Keşkek ikram edildi.
Ankara heyeti daha sonra Miryokefalon savaşında Bizans ordusunun geçiş yaptığı Akkeçili köyü yakınındaki boğazda incemelerde bulundu. Dönüşte İslamköy Süleyman Demirel Anıt Mezarı ve Demokrasi Müzesi ziyaret edildi. Günün son durağı Isparta şehir merkezi bizleri, yağmur yağışıyla karşıladı.
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in görevlendirdiği mihmandar rehberliğinde Gökçay , Kirazlıdere ve Andık Deresi Bezirgan istikametinde panoramik gezi yapıldı. Belediye işletmesi Kirazlıdere Teras’ta, Isparta manzarası eşliğinde akşam yemeği yenildi. IYAŞ Park Otelde konaklanıldı.
17 Eylül Salı sabahı saat 06: 30’da Gelendost istikametinde başlayan yolculuk Yenice Köyünde son buldu.Köy meydanında yapılan sabah kahvaltısı yapıldı. Kahvaltıdan erken kalkıp Yenice köylü merhum Prof. Dr. Neşet Çağatay hocanın kabrini ziyaret etmek istedim.
Köy halkından Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Serhat Altınkaynak’ın akrabası Gürsel bey, diğer yol arkadaşımla birlikte bizi mezarlığa götürdü. Ayrıca Köyün tek şehidinin de mezarını ziyaret ettik, Fatiha okuduk.
Dönüşte; gezi arabasının bizi almadan yıldırım hızıyla, Yenice Zirvesi istikametinde gittiğini görünce, paniklemedik desem yalan olur. Sağolsun Yenice Köylü Gürsel ben sizi arabamla götürürüm deyince rahatladık . Yolda kalmadık.
Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan’ın komuta ettiği Türk ordusunun Bizans ordusunu bozguna uğrattığı Yenice Sivrisi eteklerindeki savaş meydanında ilçenin mülki idare amirlerine, Gelendost Kaymakamı Yunus Emre Kandemir ve Gelendost Belediye Başkanı Mustafa Özmen ile diğer katılımcılara brifing verildi.
Gelendost ilçe merkezine intikal ettikten kısa bir süre sonra Miryokefalon Zaferinin 848. yıldönümü kutlama töreni başladı.Ögrencilerden kurulu folklor/ halkoyunları ekibinin yöresel gösterisinden sonra protokol konuşmaları yapıldı.
İyi Parti Ankara Milletvekili TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kürşad Zorlu’nun konuşmasının ardından, Ankara'dan gelen Prof. Dr. Güray Kırpık, Prof. Dr. Refik Turan, Ramazan Topraklı ve Ömür Çelikdönmez Gelendost halkına hitap ettiler. Emeği geçenlere plaket takdiminin ardından program, Isparta Mehter Takımının konseriyle son buldu.
Gelendost Belediyesi'nin yemek ikramının ardından Gelendost Kaymakamı Yunus Emre Kandemir’in kahve/çay davetine icabet edildik. Kaymakamlık makamında, Tarih hocalarnın ilmi sohbetinde Emir Timur’un Ankara Savaşı'nda izledigi yol ele alındı.
TİNGADER Miryokefalon Zaferini unutturmadı
17 Eylül Salı günü Isparta merkezindeki kutlamalar TİNGADER tarafından gercekleştirildi. Türklere Anadolu’nun kapısının açıldığı 26 Ağustos Malazgirt Zaferi’nden yıllar sonra 17 Eylül 1176’da Gelendost Yenice Sivrisi önünde gerçekleşen ve Anadolu’nun tapusunun alındığı Miryokefalon Zaferi’nin 848. Yıldönümü Isparta’da törenlerle kutlandı.
TÜM İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (TİNGADER) organize ettiği etkinlik çerçevesinde Miryokefalon Zaferi’nin Başkomutanı 2.Kılıçarslan ve aziz şehitleri için Mevlid-i Şerif programı kapsamında okunan 848 Hatm-i Şerif’in duası yapıldı, Isparta Belediyesi Mehter Takımı’nın konseri eşliğinde helva ikramında bulunuldu.
TİNGADER Genel Başkanı Mehmet Ali Çelik, Mimar Sinan Camii’de düzenlenen programda yaptığı açıklamada, Malazgirt Zaferi’nin Türklere Anadolu’nun kapısını açtığını Miryokefalon Savaşı ile de Anadolu’nun tapusunun alındığını söyledi. Miryokefalon Zaferi’nin kazanılmaması halinde İstanbul’un fethinin asla mümkün olamayacağını belirtti.
Sonuç :
II. Kılıç Arslan komutasındaki Selçuklu ordusunun, Bizans İmparatoru II. Manuel’in komuta ettiği Bizans ordusuna karşı kazanılan Miryokefalon Zaferi’yle Bizans’ın Anadolu’yu Türklerden geri alma ümitleri son buldu. Bu nedenle bu savaş Yurttutan Zaferi olarak adlandırıldı.
Anadoluyu kesin olarak bir Türk yurdu hâline getiren II. Kılıç Arslan’ı ve kahraman ordusunu rahmetle anıyoruz. Bu vatan kimin sorusuna; “Bu vatan toprağın karabağrında / Sıradağlar gibi duranlarındır / Bir tarih boyunca, onun uğrunda / Kendini tarihe verenlerindir…” diyerek Cihanşümul Kadim Türk Devletinin hakimiyeti için canını feda eden tüm şehitlerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bu kutlu mefkureye gönül verenlere selam olsun, selam olsun!
Miryokefalon Zaferi'nin 848. yılı kutlu olsun!
Millivicdanhaber