Rubil GÖKDEMİR
Punto:
Dinle
TÜİK'İN İŞSİZLİK RAKAM VE ORANLARI !
( GERÇEK RESMİ İŞSİZLİK ORANI %14,2 )
Sevgili arkadaşlar, Ülkemizde işsizlik oranını hesaplayan, kısa adı TÜİK olan ve bizim vergilerimizle maaş ve giderlerini karşılayan bir kurumun varlığını hepiniz biliyorsunuz.
Nisan-Mayıs-Haziran aylarının her birinde yaklaşık 16.000 kişiyle yüz yüze yaptığı anket yönteminin sonucu olarak ve bu üç ayın ortalama sonuçları alınarak, MAYIS ayı işsizlik oranını %12,8 olarak açıkladı. Yani bu orana göre resmi olarak MAYIS 2019 itibariyle 4 milyon 157 bin kişinin işsiz olduğunu açıkladı.
Senelerdir açıklanan bu rakamları alışkanlık gereği hep takip ederim. Bir kaç aydır açıklanan oranlarla ilgili olarak kamuoyuna yansıyan tereddütler sebebiyle içimi kurt düştü ve işsizlik rakamlarının hesaplanmasında esas alınan diğer verileri de incelemek ihtiyacını hissettim.
Şimdi aşağıda ortaya koyacağımız verilerden anlaşılacağı üzere; işsizlik rakamlarını ölçebilmek için öncelikli olarak, 15-65 yaş arası nüfus artışı ve iş gücüne katılmak isteyen nüfusu da bilmek gerekiyor.
* 2015 yılında 15 yaş üstü nüfusumuz 878 bin kişi artmış ve bu nüfusun %88'i demek olan 771 bin kişi İŞGÜCÜNE katılmış, yani çalışmak istediğini beyan etmiş.
* 2016 yılında 15 yaş üstü nüfus artışı 874 bin kişi ve TÜİK anketlerine göre bu nüfusun %100'ü çalışmak istediğini beyan etmiş.
* 2017 yılında 15 yaş üstü nüfus artışı 1,2 milyon kişi ve bu miktarın %88'i olan 949 bin kişi çalışmak istediğini beyan ederek İŞGÜCÜNE dahil olmuş.
* 2018 yılında 15 yaş üstü nüfus artışı 790 bin ve bu miktarın %72'si olan 562 bin kişi İŞGÜCÜNE dahil olmuş ve çalışmak istediğini beyan etmiş.
* 2019'a geldiğimizde ise; MAYIS 2019 itibariyle son yılda, 15 yaş üstü nüfus 770 bin kişi artmış ama TÜİK anketlerine göre bu nüfusun sadece 152 bin kişisi İŞGÜCÜNE dahil olmak istediğini beyan etmiş.
* Basit bir matematik bilgisiyle sizin de hesaplayabileceğiniz üzere, son yıl iş gücüne katılma oranı yaklaşık %19,8 gibi izahı mümkün olmayan bir orana düşmüş...
* 2015 yılından itibaren yine TÜİK'ten alınmış verilerle, 15 yaş üstü nüfus artışımızın, yaklaşık ortalama İŞGÜCÜNE katılım oranı %85'ler civarında iken, ne oldu da bu oran 2019 yılında birden bire %19,8 gibi dramatik bir orana düştü ? Nasıl oldu da %85'lik ortalama oran birden bire %19,8 gibi bir orana geriledi ?
* Bu insanların tamamına bilmedikleri ve beklemedikleri bir yerden yüklüce bir miras mı geldi veya hepsi birden piyango talihlisi mi oldular da, İŞGÜCÜNE katılmaktan ve çalışmaktan vazgeçtiler.
* Tabi ki hiç birisi olmadı. Sadece rakamlarla ve varsayımlarla oynayarak İŞSİZLİK ORANINI düşük göstermeye çalışıyoruz.
* Bu durumda sadece son yıl 15 yaş üstü nüfus artışı olan 770 bin kişiyi, %85'lik ortalama İŞGÜCÜNE katılma oranıyla çarparsak, MAYIS 2019 resmî işsiz sayısını 4 milyon 657 bin ve işsizlik oranını da %14,2 olarak açıklanması gerekirdi.
Bu rakamların resmi işsizlik rakamları olduğunu unutmayalım. Geniş tanımlı işsizlik rakamlarının ise 7,5-8 milyon civarında olduğunu hatırlatmamız gerekiyor.
TÜİK'in kendi verileriyle yapmış olduğumuz bu açıklamalar karşısında, MAYIS AYI işsizlik rakamı olarak açıklanan 4 milyon 157 bin sayısı ve %12,8 oranı resmi yalan değilse, siz bu durumu nasıl adlandırmak istersiniz ?
Yazılarımızı takip edenler bilirler aylardır tekrar edip duruyoruz; ARALIK ayından itibaren açıklamadığınız SGK kayıtlarına göre çalışan sayısını açıklayın, bu sayının üzerine -ayıp olmakla birlikte- sizin de kabul ettiğiniz bir oran olan %34 nispetinde kayıtsız çalışanları da ekleyip, gerçek istihdam ve işsizlik rakamları bulalım.
Çok mu zor bir teklif de bulunuyoruz ?
Selametle kalın...
Rubil GÖKDEMİR