Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihleri birbirlerine çok yakın, neredeyse ard arda.
Çarlık Rusya’sının yıkılması ile SSCB; 1917 Ekim Devrimi ile iktidara gelen Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşevikler tarafından 1922 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması ve İstiklal Savaşı'nın kazanılması ile Ankara merkezli Türkiye Cumhuriyeti ise 29 Ekim 1923’te kurulmuştu.
Bu iki devletin kuruluş sürecinin, II. ve III. Enternasyonal faaliyetleri ile bağlantılı olduğunu belirtmekle yetineyim. Sovyetler Birliği ile Türkiye arasındaki yakın ilişkiyi anlamak isteyenler için “Taksim Cumhuriyet Anıtı”nı incelemelerini öneririm.
İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'ya yaptırılan anıt; iki genç Türk; Hadi Bara ve Sabiha Bengütaş’ın yardımlarıyla, 1928'de tamamlandı. 8 Ağustos 1928'de açılan anıtın, kaide ve çevre düzeni ise mimar Giulio Mongeri tarafından yapılmıştı.
Anıtın bir yüzü Türk Kurtuluş Savaşı'nı, diğer yüzü ise Cumhuriyet Türkiyesini simgeler. Anıtın kuzey yüzünde Mustafa Kemal, askerlerinin önünde görülüyor. Diğer yüzünde ise sivil giysileri ile Mustafa Kemal Atatürk yanında İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak, askerler ve halkla birlikte betimlenerek genç Türkiye'nin kuruluşu canlandırılmış.
Anıtın bu yüzünde Atatürk'ün ardında bulunan Sovyet general Mihail Frunze ve Kliment Voroşilov'un heykeli, Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye'ye yapılan Sovyet yardımına duyulan minnettarlığı simgeler. İnanmayan İstanbul Taksim'e gider bakar, anıt halen orada duruyor.
Rusya’nın postmodern Çarları ve politik güç uygulamaları…
Rusya Federasyonunda iki güçlü isim arasında rekabet eksenli eşgüdüme dayalı bir paydaşlık var. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin ile Güvenlik Konseyi Sekreteri General Nikolai Platonovich Patrushev ilişkisinin, yasaların belirlediği statü farklılığına rağmen, su yüzüne çıkmasa da uluslararası konularda beliren anlaşmazlığın yönetim işleyişine kısmen yansıdığı söylenebilir.
Yüksek enflasyon, düşük ücretler, resmi yolsuzluklar, COVID-19 pandemi krizinin ayak uyduramadığı durgun bir ekonomi, Başkan Vladimir Putin’e ve daha da çarpıcı bir şekilde Kremlin’i temsil eden Birleşik Rusya bloğuna verilen desteğin, halk nezdinde aşındığı, kamu desteğinde gözle görülür bir düşüş yaşandığı gözlemleniyor.
Putin’in siyasi kontrol karşılığında vaaat ettiği Rusların yaşam kalitesinde sürekli iyileştirmeler maalesef istenildiği gibi gerçekleşmedi. Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev’in sözleriyle, en şahin Rus liderler bile bu gidişat için ülkedeki sosyo-politik durumu istikrarsızlaştırıyor. Protesto hareketlerine ilham veriyor, radikalleştiriyor ve geleneksel Rus manevi ve ahlaki değerlerini aşındırıyor.
Nikolai Platonovich Patrushev; bir Silovik. Aralık 2000'de, Bolşevik gizli polisi Cheka'nın kuruluş yıldönümünde, güvenlik ve istihbarat aygıtındaki subayları yüksek hükümet görevlerine atama eğilimini savunmuş, "FSB'nin onuru ve gururu olan en iyi meslektaşlarımız işlerini para için yapmıyorlar" demişti.
Nikolai Platonovich Patrushev Fin-Ugor Türkü…
Gelelim hayat hikayesine. Nikolai Platonovich Patrushev 1951 Leningrad/ Saint Petersburg doğumlu. Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi olan bir Sovyet Donanması subayı Platon Ignatievich’ın oğlu.
Ailesi bir liman kenti Arkhangelsk bölgesinden. Burası Rusyanın İngiltere ve daha sonra diğer ülkelerle ticaret yapan ilk limanıydı. Büyükbabası Ignatius bütün hayatını orada geçirdi. Aile büyük ihtimal ile Fin-Ugor halklarının Samoyed veya Nenet kolundan. Fin/Ugor dili, Türkçe'nin Ural /Altay dil ailesinden.
Babası, İç Savaş sırasında doğmuş bir askeri denizciydi. Köyünden gelerek 20 yaşında donanmaya girdi, Büyük Vatanseverlik Savaşı'na katıldı. Baltık Filosu'ndaki muhrip Grozny'de görev yaptı.
Patrushev'in annesi Antonina Nikolaevna. Yüksek öğrenim gördü. Finlandiya savaşı sırasında ve Leningrad kuşatması sırasında hemşire olarak, savaştan sonra da bir inşaat şirketinde çalıştı.
Nikolai Platonovich Patrushev; Minsk'teki KGB Okulu'nda ve daha sonra Moskova'daki KGB Yüksek Okulu'nda (bugünkü FSB Akademisi ) istihbarat ve güvenlik kurslarına katıldı. 1975'te KGB'de göreve başladı. Pozisyonu, Leningrad bölgesinde karşı istihbarat biriminde genç dedektifti. KGB'deki kariyeri hızla gelişti. Şehir departmanının başkanı oldu.
Sonra kaçakçılık ve yolsuzlukla mücadele servisine yöneldi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra güvenlik hizmetlerinde çalışmaya devam eden Patrushev, 1992'den 1994'e kadar Karelya Cumhuriyeti Güvenlik Bakanı iken, 1994'te FSB İç Güvenlik Müdürlüğü başkanı olarak Moskova'ya getirildi .
Haziran 1995'te Patrushev, FSB'nin Organizasyon ve Teftiş Departmanı başkan yardımcısı oldu. Mayıs-Ağustos 1998 arasında, Cumhurbaşkanlığı Kurmay Başkanlığı Kontrol Müdürlüğü şefiydi; Ağustos-Ekim ayları arasında Cumhurbaşkanlığı Kurmay Başkan Yardımcısıydı.
Ekim 1998'de FSB Direktör Yardımcısı ve Ekonomik Güvenlik Direktörlüğü başkanı olarak atandı. Nisan 1999'da FSB Birinci Müdür Yardımcısı oldu. Aynı yıl 9 Ağustos'ta, Başkan Boris Yeltsin'in bir kararnamesi, Patrushev'i yakın arkadaşı Vladimir Putin'in yerine onu Direktörlüğe terfi ettirdi. Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhak edilmesinden sonra Patrushev, Avrupa Birliği'nin Rusya'da yaptırım uygulanan kişiler listesine alındı.
2008'den itibaren Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri. Daha önce 1999'dan 2008'e kadar Federal Güvenlik Servisi Direktörü olduğu biliniyor.
Rusya Güvenlik Konseyi ne iş yapar?
Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi'nin özerk bir unsuru olan Güvenlik Konseyi, güvenlikle ilgili politikaların oluşturulmasından ve yürütülmesinden sorumlu merkezi organdır.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kıdemli sekreteri Nikolai Patrushev'e duyduğu güven sadece arkadaşlık nedeniyle değil, Patrushev'in hem resmi hem de gayri resmi çeşitli rollere ve önemli etkiye sahip olması ile ilgilidir.
Rus Güvenlik Konseyi (SB, sovet bezopasnosti için)) 1992 yılında Sovyet Güvenlik Konseyi'nin halefi ve muadili olarak kuruluyor. 6 Mayıs 2011 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin “Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Hakkında” 1. Maddesine göre, Rusya Federasyonu Başkanı'nın devlet güvenliği, kamu güvenliği konularında kararlarını hazırlayan anayasal bir müzakere organıdır.
Çevre güvenliği, kişisel güvenlik, Rusya Federasyonu mevzuatı tarafından sağlanan diğer güvenlik türleri (bundan sonra - ulusal güvenlik), savunma organizasyonu, askeri inşaat, savunma üretimi, Rusya Federasyonu'nun yabancı devletlerle askeri ve askeri-teknik işbirliği anayasal düzenin korunması, Rusya Federasyonu'nun egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü ile ilgili diğer konular görev alanına dahildir.
Vladimir Vladimiroviç Putin ile Nikolai Platonovich Patrushev ayrı tellerden mi çalıyor?
Patrushev şanslı adam. Öncüllerinden hiçbiri üç yıldan fazla görevde kalmadı, çoğu sadece birkaç ay görev yapabildi. Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyinin on yıldan fazla bir süredir sekreteri olduğu için, Rus kamuoyunda kurumun ve şefinin rolü ve gücü hakkındaki algıların daha da güçlenmesi kaçınılmazdır. Patrushev, konumu nedeniyle önemli bir kurumsal güce sahiptir, ancak yetkisi aynı zamanda kendi kişisel özelliklerini ve bağlantılarını da yansıtmaktadır.
Patrushev, federalnaya sluzhba bezopasnosti / Federal Güvenlik Servisi'nin eski başkanı olarak, kendisinden sonraki FSB Başkanı Alexander Bortnikov'un hamisi. Ayrıca, otobiyografisinde onu Putin'in güvenilir müttefiklerinden biri olarak gösteren verimli bir ilişkisi var.
Putin’in yakın dostlarından sayılmaz…
Bu sizi yanıltmasın, Rusya Başkanının kişisel arkadaşlarından biri değil. Savunma Bakanı Sergei Shoigu gibi Putin’le ava gitmiyor veya zengin Rotenberg kardeşler veya Gennadi Timchenko gibi onunla judo minderlerine çıkmıyor veya buz hokeyi pistinde kaymıyor.
Ancak Sergei Ivanov ile olduğu gibi, Patrushev'in Putin ile ilişkisi sadakat, ideolojik yakınlık, güvenlik servislerinde (özellikle KGB) ortak bir arka plan ve nihayetinde başkanın güvenine dayanıyor. Patrushev'in kesinlikle şahin bir gündemi var. Batı'nın -ki bununla esas olarak ABD'yi kastediyor- Rusya'yı kısıtlamaya ve hatta parçalamaya çalıştığı görüşünü defalarca dile getirdi.
2014 yılında Kırım yarımadasının ilhakının savunucularından biriydi ve o zamandan beri yeni jeopolitik çatışmayı benimsedi. Seçkinler içinde devletçi, milliyetçi ve otoriter bir Rusya vizyonuyla hareket eden, Rosneft başkanı Igor Sechin ve finansör Yuri Kovalchuk ile aynı hizipten.
Bazı muhaliflere göre Patrushev “Dördüncü Dünya Savaşı'nda Putin'in altında askeri bir Chekist diktatör" Spesifik olarak, kendisine Balkanlar politikası üzerinde gayri resmi bir liderlik sorumluluğu verilmiş gibi görünüyor. 2016'da Karadağ'daki darbe girişimini o yönetmişti. Lakin çuvalladığını, eline yüzüne bulaştırdığını herkes biliyor.
Nikolai Patrushev, Rusya ve Çin'in stratejik öneme sahip kapsamlı stratejik koordinasyon ortakları olduğunu ve iki ülkenin çeşitli alanlardaki işbirliğinin şu anda benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığını düşünüyor.
Ona göre Rusya-Çin ilişkileri sağlam ve kırılmaz. ABD'nin halihazırda benimsediği bir dizi politika, yalnızca Rusya ve Çin'in çıkarlarını baltalamakla kalmamış, aynı zamanda tüm uluslararası sistem ve düzeni olumsuz yönde etkilemiştir.
Rusya ve Çin, birçok önemli uluslararası konuda aynı veya benzer konumu paylaştığından, iki taraf koordinasyonu artırmaya, kendi egemenlik ve güvenliğini, uluslararası stratejik istikrarı korumaya, çok kutupluluğu ve uluslararası ilişkilerde demokrasiyi teşvik etmeye ve uluslararası hukuku desteklemeye devam etmelidir.
ABD karşıtlığı ile ABD'nin yaptırımlar ve yasaklılar listesinde yer almasına rağmen Rus İstihbaratının patronu olarak elini kolunu sallaya sallaya her türlü seyahatini yapıyor. ABD ve Batılı İstihbarat servislerinin başkanları ile görüşüyor.
Nikolai Platonovich Patrushev'in ailesi…
Elena Nikolaevna Patrusheva ile evli. İki oğlu var. En büyük oğlu Yahudi asıllı Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'in kabinesinde Tarım Bakanı olan Dimitri Patrushev. O da iki de bir durup durup, Türkiye’ye domates kotası narenciye kotası koyuyor.
Nikolay, Putin’e karşı oğlunu destekliyor…
Patrushev'in tarım bakanı olan oğlu Dimitri, babası gibi istihbarat ekolünden. FSB yetiştirmesi. Babası onu o kadar çok seviyor olmalı ki, Rusya Federasyonu Başkanı' Vladimir Vladimiroviç Putin'in yerine geçmesi için uğraşıyor. Rus ordusu ile FSB, Ulusal Güvenlik Sekreteri Patrushev'in bu projesine destek veriyor. Ancak tek otorite onlar değil.
Nikolai Platonovich Patrushev'in küçük oğlu Andrey ise devlete ait olan varlıklar açısından en büyük 4. Rus tarım bankasının (Rosselkhozbank) yönetim kurulu başkanı.
Nikolai Platonovich Patrushev'in karısı Elena Nikolaevna Patrusheva, eğitimli bir doktor. Rusya kamuoyunda yolsuzlukları ile tanınıyor. Vnesheconombank skandalı bunlardan biri. 1993 yılında bir grup eski KGB subayı ve kocasının sınıf arkadaşı Boris Gryzlov ile birlikte Borg LLP'yi kurmuş.
LLP "Borg" un yasal faaliyetleri, diğer şeylerin yanı sıra, "ikincil hammaddelerin tedariki ve işlenmesi"ni ayrıca şirket, yurtdışına demirli ve demirsiz hurda ihracatında uzmanlaşmış.
Ancak Rus medyasında çıkan haberlere bakılırsa Patrushev ailesi deveyi hamudu ile yutanlardan. Şirketlerde yolsuzluk dizboyu. Haksız kazancın haddi hesabı yok, Rus halkı, mujiklere sadece votka şişesinde balık olmaktan başka seçenek bırakmıyorlar.
Henry Kissinger, Putin ile nasıl tanıştı?
Council on Foreign Relations CFR /Dış İlişkiler Konseyi, içinde Türkiye vatandaşlarının da yer aldığı bir kuruluş. ABD eksenli politikaların planlaması ve organizyonunu bu kuruluş yapar. Sovyetler Birliği'nin dağılması ve sonrasında izlenen politikalar CFR’nin ürünü.
Diplomasinin arka kapılarını her daim açık tutan Henry Kissinger, zor uluslararası problemlere çözümler üretmekteki becerisiyle biliniyor Washington’da. Kissinger hem Amerika’da hem de global düzeyde saygınlığı büyük olan diplomasi duayeni bir isim. Atlantic Records başkanı merhum Ahmet Ertegünün yakın dostu.
Altmışlı yıllarda Amerikan yönetimi, Rus-Çin ideolojik anlaşmazlığının ardından reel politikanın Çin'e açılmayı gerektirdiğini, Çin'i Amerikan kampına çekmenin Sovyetler Birliği için ölümcül bir darbe olacağını gördü. Bu reel politika, Henry Kissinger tarafından planlandı ve bu sayede Sovyetler Birliği kontrol altına alındı, ideolojik bir müttefikten yoksun bırakıldı ve askeri olarak kuşatıldı. Bu da, 1991'de parçalanmasına ve ABD'nin dünya düzeni üzerindeki tartışmasız egemenliğine yol açtı.
Kissinger, ABD Başkanı Richard Nixon'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak, Sovyetlerin Washington büyükelçisi Anatoly Dobrynin ile özel bir iletişim kanalı kurdu. Hatta Anatoly Dobrynin'in aracı için ABD Dışişleri Bakanlığı garajında özel araç park yeri bile tahsis edilmişti. Dobrynin, haftada dört defaya kadar sık sık buluşup yemek yediği Henry Kissinger ile özellikle yakın bir ilişki geliştirdi. Birbirlerinin ofisine doğrudan hatları vardı; hediye alışverişinde bulundular, şakalar paylaştılar ve hatta birbirlerinin ebeveynleriyle tanıştılar.
Henry Kissinger, Putin ile nasıl tanıştı?
Yıllar öncesine gidelim. Putin Saint Petersburg Belediye Başkanı Yahudi asıllı Anatoly Sobchak'ın yardımcısıdır. Anatoly Sobchak Sovyetler döneminde Leningrad olarak değiştirilen Saint Petersburg'a eski ismini iade etmişti.
Leningrad Devlet Üniversitesi'ndeki görevi sırasında hükümet karşıtı ılımlı yorumları nedeniyle hukuk öğrencileri arasında çok popülerdi. Putin ve Medvedev öğrencisi oldu. Mihail Gorbaçov'un görev süresi boyunca hukuk danışmanlığını üstlendi.
Sobchak, 1991'den 1996'ya kadar Saint Petersburg Belediye Başkanıydı. Görev süresi boyunca şehir, göz alıcı kültürel ve sportif etkinliklerin merkezine dönüştü.
Sovyetlerin Washington büyükelçisi Anatoly Dobrynin, Amerikalı dostlarına Anatoly Sobchak'ı tavsiye etmişti. Sobchak, St. Petersburg belediye başkanı olduktan sonra, CFR Rusya'da sac ayağı oluşturmak için çalışmalara başladı ve bu kapsamda ilk olarak ST. Petersburg Komisyonu: Rusya'da Alt-Up Reformun Katalizasyonu oluşturuldu.
Anatoly Sobchak görev süresi boyunca, Batılı yatırımları St. Petersburg'a çekmek için bazı girişimlerde bulundu. CFR, aziz Peter gibi imdatlarına yetişti.
Kissinger-Sobchak komisyonu kuruldu. Petersburg Uluslararası Eylem Komisyonu'nun bir üyesi de kimdi dersiniz? Vladimir Putin, St. Petersburg Birinci Müdür Yardımcısı Hükümet, Başkan, Dış İlişkiler Komitesi. İyi mi?
Gençliğinde Türkiye'de bir süre bulunan Putin, Alman Yahudisi Eşkenazi Henry Kissinger'ın kollarının altında yavaştan yavaştan Rusya Federasyonu Başkanlığına hazırlandı.
Putin’e üzülüyorum, Stockholm sendromu mağduru!..
Kissinger ile birkaç kez görüşen Putin'e göre, Kissinger, Sovyetler Birliği'nin Gorbaçov döneminde Doğu Avrupa'dan çok hızlı çekildiğini ve bundan dolayı kendisinin Kissinger'ın suçlandığını ancak bunun imkansız olduğunu düşündüğünü belirttiğinde Putin, Kissinger ile hemfikir olmuştu.
Tam bir “Stockholm sendromu” durumu. Psikiyatristler şöyle tanımlıyor. Rehinenin kendisini rehin alan kişiyle olası diyalog sürecinde oluşan, duygusal anlamda sempati ve empati oluşması olarak özetlenebilecek psikolojik durumu anlatan bir terimdir.
Psikiyatr Nils Bejerot tarafından adlandırılan sendrom, ismini 1973 yılında İsveç'in başkenti Stokholm'de yaşanan bir olaydan almaktadır. Banka soyguncusu tarafından altı gün boyunca rehin tutulan bir kadın, soyguncuya duygusal olarak bağlanır. Serbest kaldığında soyguncuyu savunmakla kalmaz, nişanlısını terk ederek kendisini rehin alan banka soyguncusunun hapisten çıkmasını bekler.
Henry Kissinger, Sovyetler Birliği'nin deyim yerindeyse adeta anasını ağlatıyor, tarih sahnesinden siliyor. Görevi ülkesini korumak olan Putin, celladına gülümsemekle kalmıyor aşık oluyor, “dostum” diyor, onu görünce yüzünde güller açıyor.
Rus halkına acımadım desem yalan olur!
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Wladimir Putin 'First Person' isimli kitapta Kissinger'ı “güvenilir bir dış politika danışmanı” olarak gösterdi. Putin, kitabında, 1990'ların başında, St. Petersburg belediye başkanının yardımcısı olarak Bay Kissinger'ı havaalanında karşılamasının istendiği ve o şekilde tanıştıklarını belirtmişti. Henry Kissinger, kendisinin de ilk görevine istihbaratta başladığını ve Mihail S. Gorbaçov'un Sovyet güçlerini Doğu Avrupa'dan çekmekte çok aceleci davrandığını hissettiğini söyleyerek onda güçlü bir izlenim bıraktı. Putin, “Henry Kissinger'ın bizzat kendisinden, ağzından böyle bir şey duyacağımı hiç düşünmemiştim” der ve "Ona ne düşündüğümü söyledim ve şimdi tekrar edeceğim: Kissinger haklıydı."
Şubat 2016’da Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger’ın arkadaşlıklarının uzun süredir devam ettiğini ve konuşma fırsatını değerlendirdiklerini söylemişti.
Basın sözcüsüne göre geçmişten bu yana dostlukları devam eden ikili, yılda 8-10 defa bir araya gelerek gündemi tartışmaktalar. Hatta Kissinger New York'taki evinde Putin’i ağırlamış. 2013’teki Moskova ziyaretinde Putin onu “A worldclasspolitician/ dünya çapında bir siyaset adamı” sözü ile onure etmişti.
Demek ki ABD’nin “azılı düşmanı” Vladimir Putin, ABD derin devletinin önde gelen isimlerinden Kissinger ile eskiden beri ilişki içinde.
Kissinger, Donald Trump’a Kırım’ın Rusya’nın bir parçası olduğunu kabul etmesini önermişti. Amerika ile Rusya arasında diyalog kurulmasını savunmakta.
Putin’i başkanlığa taşıyan adam Anatoly Sobchak…
Putin, Leningrad/Saint Petersburg'a geri döndüğünde, KGB tarafından maaşı ödenirken üniversitedeki eski hocası Anatoly Sobchak'a denk geldi. Sobchak, Leningrad /Saint Petersburg Belediye Başkanı seçilmişti ve Putin’e yardımcısı olmayı önerdi. Putin, Sobchak'ın bu teklifine, adeta, atladı ve yeni belediye başkanının sağ kolu oldu.
Sovyet döneminin önde gelen reformcularından Sobçak, Mihail Gorbaçov ve Yeltsin'le birlikte Sovyetler Birliği'nin sonunun önünü açan kişilerdendi. Biraz trajik ama Sovyetler Birliği'nin tabutuna çivi çakan ekibinin içindeydi.
Sobçak aynı zamanda orta kademede bir KGB ajanı olan Putin'i karanlıktan çıkarıp politikada ona ilk işini veren kişiydi. Sobchak, kentinin Sovyet döneminden kalma Leningrad takma adını değiştirerek Komünizm ile hesaplaşmıştı.
Sobçak, St. Petersburg Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde Putin de onun yardımcısıydı. İkisi öylesine birbirine yakındı ki Sobchak yolsuzlukla suçlandığında Putin özel ayarlanmış bir uçakla onu yurtdışına kaçırdı. Bu olay, 1990'larda yaşandı. O dönemde Rusya kaos içindeydi. Kendisine "radikal gerçekçi" diyen ve Martin Luther King'in konuşmalarından ilham aldığını söyleyen Sobchak, Çin sınırına yakın Sibirya demiryolu kasabası Chita'da doğdu. Büyükbabası, Stalin tarafından hapsedildikten sonra ölen yaşlı bir Bolşevikti. Sobchak'ın Polonya-Çek kökenli babası bir demiryolu işçisiydi ve Rus ve Ukraynalı kanı olan annesi bir muhasebeciydi.
Devlet Başkanı Boris Yeltsin sıklıkla sarhoştu ve işlevsel değildi. Kremlin'deki gri takım elbiseli adamlar buna bir çözüm buldular ve Putin’i, Yeltsin'in halefi olarak yetiştirmeye başladılar. Rusya'nın son on yıllık devriminde merkezi bir figür olan ve bir zamanlar Rusya'nın olası bir başkanı olarak görülen Anatoly Sobchak, eski himayesindeki başkan vekili Vladimir Putin'e seçmen desteğini toplarken 62 yaşında kalp krizinden öldü.
Putin, devlet başkanlığı için yarışırken eski dostu Anatoly Sobçak 62 yaşında birdenbire Kaliningrad'da bir otel odasında ölü bulundu. Otopsi ölüm nedeni olarak kalp krizi diyordu. Ancak Sobçak'ın eşi, suikasttan kuşkulanarak başka bir otopsi yaptırdı. Yerel gazeteciler kısa süre sonra Sobchak'ın ölümüyle ilgili bazı garip durumları fark etti. Bunların başında, ceset üzerinde iki farklı otopsi yapılmış olması vardı: biri Kaliningrad'da ve diğeri St. Petersburg'ta Sobchak'ın Paris'e kaçışına yardım eden doktor Yuri Shevchenko tarafından işletilen askeri hastanede yapılmıştı.
Resmi ölüm nedeni büyük ama doğal bir kalp kriziydi. Yine de, Sobchak'ın ölümünden on hafta sonra, Kaliningrad'daki savcılık, olası bir "ağırlaştırıcı koşullarla taammüden cinayet" vakasıyla ilgili soruşturma başlattı. Üç ay sonra soruşturma sonuçsuz kapatıldı. Yani adam kim vurduya gitti. Faili meçhul.
Sobchak'ın ölümünün koşullarının en şaşırtıcı ayrıntısı ikisi de fiziksel olarak formda olan iki koruma-yardımcısı, Sobchak'ın ölümünün ardından hafif zehirlenme semptomları nedeniyle tedavi edilmek zorunda kalmışlardı.
Bu, zehirleme yoluyla yapılan sözleşmeli cinayetlerin bir özelliğiydi: Birçok sekreter veya koruma, patronları öldürüldüğünde benzer şekilde hastalanmıştı. Sobchak'ın başucu lambasının elektrik ampulüne yerleştirilen bir zehir tarafından öldürüldüğü, böylece lamba açıldığında maddenin ısıtılıp buharlaştığı söylenildi. Bu, SSCB istihbaratı tarafından geliştirilen bir teknikti.
24 Şubat'ta Sobchak, Galina Starovoitova'nın yanındaki Alexander Nevsky Manastırı'nın Nikolsky Mezarlığı'na defnedildi. Anatoly Sobchak'ın adı, 1980'lerin sonu ve 1990'ların başında Rusya'daki demokratik siyasi reform tarihiyle yakından bağlantılı ve hareketin kendisi gibi, karışık bir miras bıraktı. Putin ve Medvedev, o mirasın doğal sonucu, ürünü.
Sonuç:
Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev‘in işi gerçekten zor. Henry Kissinger'in dostluğuna iman etmiş Putin nezdinde itibarı Rus parası ile kaç ruple acaba?
RF yönetimi bugün sadece Avrasya coğrafyasında değil, kuzeyde Arktik havzasında, batıda Baltık Denizi, güneyde Akdeniz ve Hint Okyanusu ile doğuda Pasifik Okyanusu üzerinde çeşitli stratejik hedefler belirliyor.
Karadeniz bölgesinin dondurulmuş sorunlarına bakıldığında Osetya, Transdinyester, Abhazya ve Donbas Bölgesi’nde Rusya’nın kendine ait bir barış gücü bulundurduğu görülüyor. Rusya’nın, ABD, NATO hatta AB’nin genişleme politikalarına karşı bölgede daha aktif bir rol üstlendiği söylenebilir.
Putin, bu yolculuğunda yalnız değil. Anatoly Sobchak'ın yetiştirmesi Medvedev ile başkaları var. Nikolai Platonovich Patrushev, sağına soluna iyi baksın yolu ABD ile keşişen dostlarına dikkat etsin.
KGB veya Sovyet istihbaratı, birliğin dağılmasına engel olamadıysa efsane falan sayılmaz. KGB çürükleri istedikleri kadar kendilerini küresel aktör sansın, gerçek ortada. Bu Rus istihbaratçılar oligarkların saltanatının muhafızı.