Piyasalar

Oruç Maksattır

Punto:

ORUÇ MAKSATTIR

Din maksattır.

Çünkü Allah anlam ve amaç demektir. Allah asla anlamsız, amaçsız ve maksatsız bir öğütte bulunmaz (Kur’an öğüttür).

İşte Rabbimizin öğüdü: 
“Siz ey iman edenler! Oruç tıpkı sizden öncekilere olduğu gibi size de yazıldı; belki sorumluluk bilincine varırsınız (Bakara 2:2183).”

Ayette ifade edilen sorumluluk bilinci başlıca iki hususta kazanılır:

1. Kendi bünyemiz için sorumluluk sahibi olmak: Vücut organlarının tamamı, beyin, kalp, sinir sistemi, kanserli hücreler ve beş duyunun korunması ve tedavisi sorumluluğu. Bu sorumluluk aç kalınmakla sağlanır. Bu güzel ameldir.

2. Başkaları için sorumluluk sahibi olmak: Açlığın farkına vararak, onlar için infakın azamisini düşünmek. Bu da salih ameldir.

Mekkî surelerde hiç oruç geçmez.

Oruç sözlük anlamıyla; tutmak, kesmek, ilişik kesmek demektir. Ayrıca susma orucu da vardır (Meryem annenin orucu).

“Sizden öncekilere yazıldığı gibi” dendiğine göre, belli ki oruç temel bir ibadettir. İbrahim Nebiden başlayan 4300 yıllık bir ibadet…

Öğüt devam ediyor:

“Sizden kim hasta ya da yolcu olursa, tutmadığının sayısı kadar diğer günlerde (oruç tutar) (Bakara 2.184).”

Hastalığın ölçüsü nedir? Siz bulacaksınız.

Yolculuğun ölçüsü nedir? Yine siz bulacaksınız.

Kur’an; “orucu tamamlayın” der. Ancak namaz için demez. Çünkü namaz kazaya bırakılmaz. Her halükarda günde 5 vakit kılınır.

Kılınmazsa ne olur? Önce namaz ne ona bakılır: Namaz Allah’a saygı, teşekkür, özlem, sonra da kuldan istek Allah’tan destektir. Günde 5 defa muhtaç olduğunu, ihtiyaçlarının yalnızca Allah tarafından karşılanacağını bilip O’na arz etmektir. İstemediğin zaman; “bugün sana ihtiyacım yoktu” mu demek istiyorsun?

Eğer ki namaz kılamadıysan, namazda muhatabın kim ise O’nunla görüşülür: “Ben bugün iki vakit kılamadım ihtiyacım yoktu”. Ya da ne söyleyeceksen... Namazın tekrarı yok. Namaz vaktin ibadetidir.

Ama orucun tekrarı var. Yılda bir ay aç kalacaksın.

Eksik kalırsa tamamlayacaksın

ORUÇ AÇLIK DEMEKTİR. AMA DOĞRU DÜRÜST AÇLIK…

İnsan aç olunca ne oluyor? Ona bakacaksın.

Orucun bedendeki tezahürü açlıktır.

Adı imsaktir. Savum da imsaktir yani tutmaktır.

ORUÇ TUTMAK KENDİNİ TUTMAKTIR

Kötülükten uzaklaşmak kendini tutmaktır. İçgüdülerini, şehvetini, öfkeni, hırsını, nefsini, egonu tutmak…

ORUÇ ŞİFADIR.

Oruç, bedenin kendi kendisine şifa vermesidir.

İnsanlar aç hücredeki mucizeyi keşfetmelidir.

Açlık veya oruç ile sağlık ve hastalık arasındaki ilişkilere tıp camiası, düşünen ve tefekkür eden herkes ciddiyetle eğilmelidir

Hastalık ve sağlığın 1 numaralı sebebi yemektir. Veya doğru yememektir. Az ye, seçici ye, sağlıklı beslen, aldığın kaloriye dikkat et, kilona dikkat et, ideal kilonu koru, vücudun kaslı olsun. Kas ve yağ oranına mutlaka dikkat et.

AÇ HÜCREDEKİ MUCİZE:

Serbest radikaller: Genellikle bir elektronunu kaybetmiş bir oksijen atomu içeren moleküllerdir. Bu durum onları kararsız (reaktif) bir hale getirir. Komşu moleküllerin elektronlarına hırslı bir şekilde göz dikmeye başlarlar. Elektron çalmak suretiyle bedende faaliyet gösteren teröristler haline gelebilirler.

Bunlar yaşlanmayı hızlandırır ve her türlü probleme yol açar.

Sağlıksız beslenme, stres, tütün ve alkol kullanımı, hava kirliliği, zararlı güneş ışınları, yiyeceklerdeki katkı maddeleri vb. serbest radikal oluşumunu artırır.

Serbest radikaller, hücre içerisinde serseri mayın gibi başıboş dolaşan problem moleküllerdir.

Bunları gidermek için antioksidan içeren maddeler kullanılır.

Kanser, kalp hastalığı, alzheimer, iltihaplı eklem hastalığı, dejeneratif göz hastalığı ve parkinson hastalığı yaparlar. Pek çok hastalık sebebidirler.

2016 NOBEL TIP ÖDÜLÜ ORUCA

Japon bilim adamı YOSHİNARİ OSHİMU, 2016 Nobel tıp ödülünü hücre yenilenmesi ile aldı; antioksidansız serbest radikallerin temizlenmesini keşfetti: Açlık yoluyla. Orucun insan sağlığına iyi olduğunu bilimsel olarak ispat etti

Hâlbuki orucun hücrelerin serbest radikallerden arındırılıp temizlenmesi İslam’da zaten vardı. “Oruç tut, sağlık bul”

Serbest radikaller hücrede ve vücutta ateşe neden olur. Peygamberimiz bu ateşten korunmaya 1400 sene önce işaret etmişti: “Oruç bir kalkan gibidir, sizi ateşten korur.”

Kemoterapi, ya da yaşlanma nedeniyle aşırı şekilde hasar görmüş bir sistemle oruca başlasanız bile, kelimenin tam anlamıyla yeni bir bağışıklık sistemine kavuşursunuz.

OTOFAJİ NEDİR?

Otofaji, hücrelerin kendi kendini sindirmesidir.

Otofaji vücut stres altındayken çok daha fazla çalışır; mesela oruç tutarken ya da açlık sırasında. Bu durumda hücre enerji üretimini kendi iç imkânlarını kullanarak yapmaya uğraşır ve tabii ki işe, ilk olarak kendi içindeki çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek başlar.

Oruç süresince vücut hücreleri azalan enerjiyi korumaya çalıştıkları için, öncelikli olarak hasarlı ve çok verimli olmayan bağışıklık hücrelerini yok eder. İşin güzel tarafı da, yeni sistemi bunlardan elde ettiği malzemeyle oluşturur.

ORUÇ: BAĞIŞIKLIK VE KÖK HÜCRE OLUŞUMU

Oruç vücuda bağışıklık kazandırır.

Yapılan araştırmalara göre, oruç yeni akyuvar oluşumunu tetikleyerek, vücudun bağışıklık mekanizmasını tamamıyla sıfırdan yeniden inşa eder.

“Neden hastalanınca iştahımız kesilir” hiç düşündünüz mü? Vücudumuz, sindirim sistemini kapatarak, hastalıkla tüm gücüyle ilgilenebilmek için bize işaret veriyor: Şimdi yeme vakti değil, daha önemli işlerimiz var.

ORUÇ, HER HÜCREYE DÖNÜŞEBİLEN KÖK HÜCRELERİ TETİKLER

Vücudu aç bırakmak, kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar üretilmesine yol açar. Oruç, vücuttaki kök hücrelerindeki bir düğmeyi aktif hale getirerek vücudun bağışıklık sisteminin kendini yenilemesini gerçekleştirir.

ORUÇ VE KANSER

Bütün dünya kanseri öldürmek için oruç tutuyor.

Kanserin tam ne olduğu ve nasıl oluştuğunun henüz bilinmemektedir ve kanserin bulunmuş radikal çaresi de yoktur. Ancak, kanser için risk faktörleri söz konusudur: Obezite, sigara ve GDO’lu gıdalar, stres vb.

Kanser bol yağ ve bol şekeri sever. Oruç tutulup yağ ve şeker kesildiğinde, arsız, saldırgan ve anarşist olan kanser hücreleri ölmeye başlar.

Bununla birlikte oruçla besinsiz kalan sağlıklı hücreleri kış uykusuna benzer bir sürece girdiği, buna karşın besinsiz kalan kanser hücrelerinin tahrip olduğu belirlenmiştir.

Orucun birçok kanser türünde tümör gelişimini ve yayılmasını yavaşlattığı gözlenmiştir. 16 saat aç, 8 saat yeme içmeye izin verilen bu tedavi yöntemi, pek çok gelişmiş ülkede kullanılmaktadır.

Kanser tedavi merkezlerinde hastalar 3 gün aç bırakılarak, sadece sıvı beslenmesiyle (hatta sadece su) iyileşmeye başlamışlardır.

KORUYUCU HEKİMLİK VE ORUÇ 
Koruyucu hekimlikte önemli olan hastalık gelmeden önce hastalığı engellemektir.

Onun için oruç tutmak, sağlıklı bireylerde koruyucu hekimlik adına sayısız yararları vardır.

Oruç kolesterolü düzenler, kötü kolesterol denilen ve kalp sağlığı açısından zararlı olan LDL kolesterol ve trigliseriti düşürür, iyi kolesterol diye adlandırılan ve kalp sağlığı açısından yararlı olan HDL kolesterolü artırır.

ORUÇ OBEZİTEYİ ÖNLER

Nitekim ramazan ayı boyunca düzenli oruç tutanlarda vücut kitle indeksi düşer, fazla kilolar azalır.

Dolayısıyla yaşlanmayı geciktirir.

Oruç, hücresel harabiyet ve yaşlanmaya neden olan serbest radikal hasarını engeller, böylece yaşlanmayı geciktirir.

ORUCUN İNSAN PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ

Düzenli oruç tutmak, stres bozukluğu, depresyon, dürtü denetleme bozukluğu ve anti sosyal kişilik bozukluklarının tedavisinde son derece önemli bir insan iyileştirme yöntemidir.

Oruç, aç kalmak değildir, mutluluktur.

Oruçta ne açlık çekersiniz, ne de kendinizi mutsuz hissedersiniz. Çünkü oruç beyindeki serotonin hormonunu inanılmaz yükseltir (serotonin, insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir hormondur. Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür).

STRES VE ORUÇ

Stres, DNA bölünmesinde yanlış kodlamaya sebep olduğu için, kural dışı molekül sentezine yol açar. Kural dışın her üretim kaideten kanserdir ve terörist hücre olur.

Oruç tutulduğunda önce insan stresten kurtulur, çünkü oruç mutluluktur. Oruç melatonin hormonu salgılanması sağlar. Mutlu insan stresten kurtulur. DNA kodlaması doğru ve kuralına uygun şekilde yapılır

Oruçlu aç hücreler, hem kendi bünyesinde, hem de etraftaki kanser hücrelerini yiyerek, stresin etkisini yok eder.

ORUÇ SAATLERİNİN BİLİMSEL ANLAMI

Oruç, bozulan biyolojik saati tamir eder. Biyolojik saat ise, metabolizma ve bağışıklık başta olmak üzere vücudun bütün faaliyetlerini kontrol eder.

Peki; biyolojik saat bozulur mu? Bozulur. Şişmanlık, obezite, şeker, kanser, karaciğer, depresyon, stres vb. Biyolojik saati bozar.

Sürekli yemek yemek, atıştırmak, gece geç yatmak da bozar.

Bir bilimsel çalışmada: “Oruç saatleri olan şafak vaktinden güneşin batışına kadar orucun proteinlere etkisi, bu proteinleri sentezleyen genlerin oruca karşı davranışları” araştırıldı.

Tam 1 aylık oruç sonunda, kanseri önleyici proteinlerde önemli artışlar görüldü. Genlerdeki yanlış davranışları bulan proteinlerde artış gözlendi.

Yağlı karaciğer tedavi edilmezse siroz oluşur. Yine aynı araştırmada; oruç, siroz tedavisinde büyük rol oynadığı görüldü.

Metabolik düzensizlik, şeker, karaciğer yağlanması sirozun sebepleri. Bunlar birbirini tetikleyen hasarlar zinciridir.

Oruç kas yapımından da etkili. Kalp kaslarının güçlendirilmesinde de etkili oldu.

Şeker hastaları oruç tutsun mu?

Doktoruna haber versinler. Ancak belli ki, oruç bütün hastalıkları tedavi eden bir ilaçtır… Oruç tutan şeker hastalarında iyileşme görülür. İlaç ve insüline daha az ihtiyaç duyarlar.

Sahura kalkalım mı?

Sahur, biyolojik saatin bir unsurudur. Sahur, şekeri yükseltici hormonların artmasını engeller. Kalp krizinin engellenmesinde yardım eder.

Bu çalışma, yani aç kalma sahur ve akşam vakti dışında yapıldığı zaman etkisi görülmedi.

30 günlük oruç, psikiyatrik, alzheimer, demans gibi nörolojik rahatsızlıkların da önleyici etki yapar.

Korona virüs için de, imün sistemin güçlendirilmesi, bağışıklık yapan proteinlerdeki yükseklik, virüsle karşılaştığı zaman, ya farkına varmadan, ya da küçük şikâyetlerle geçiştirilebilir.

ORUÇTA AÇ KALMAK HEDEFTİR

Acıkmayayım diye değil, acıkayım diye ye!

Oruç tutmak diğer bütün maksatlarından önce doğru dürüst aç kalmaktır. Oruçta aç kalmak hedeftir, aç kalmamak hedeflenemez. 
Yemeğiniz ilacınız olsun, ilacınız yemeğiniz olsun.

SONUÇ

“Oruç tuttun mu?” diye sorulmaz. Onu sorarsa Allah sorar. “Oruç sana hangi sorumlulukları kazandırdı” diye sorulur.

Ve… Hakkıyla acıkarak tutulan Ramazan orucu, bir reçete olarak tıp kitaplarına geçebilir.

Allahu Ekber…

Bize oruç nimetini lütfeden Allah’ım. Seni sınırsızca övüyor ve çok seviyoruz.

Hayırlı ramazanlar diliyorum.

Ankara, 23 Mart 2023
Prof. Dr. Orhan Arslan