Piyasalar

Niyazi Çapa kimdir?

Punto:

Niyazi Çapa kimdir?

"Kim derdi ki KürŞad,kemikle etti. O bir kişi değil,O bir devletti. Bayraktı,vatandı, Bir candı tepeden tırnağa,kıpkızıl kandı..." Atsız

Gelecek Türk nesli iyi tanımalı bu kıymetli Yörük Türkmen davasının kurucusu Aksaçlı, Aksakallı, Dünya Beylerbeyi, Dede Korkutumuzu. Bir asıra yaklaşan  ömrünü adam gibi adam olarak yaşadı.

Öncelikle Dava Nedir? Her insanın zihninde farklı anlamı olan bir kelimedir. Gerek anlamı ve gerekse zihinde oluşturduğu çağrışımla insan için pek çok anlam ifade etmesi bir yana aynı zamanda çevresinde oluşturulan deruni anlamla birlikte kutlu bir hale bürünen bir kelimedir. İnanılıp öne sürülerek savunulan düşünceye DAVA denir.

Azim ve çalışkanlığı ile kendisini bir ideale adamış, görüş ve fikirleri için mücadele veren adam gibi adamdır, Niyazi Çapa beyimiz.

Dava dediğimiz ana unsur bizim inandığımız değerler bütünüdür, inanç ve  Oğuz Kağan  töresinin tamamıdır. Biz buna dava diyoruz. İster siyasette, ister sivil toplumda, isterse ticarette, nerede olursak olalım Niyazi Çapa beyimiz dava şuuruyla hareket etmek suretiyle  yaşantısını sürdürerek  rol örnek olmuştur Yörük-Türkmen camiasına.

Dava’nın başarılı olması için mücadele eden ve davasına karşı olanlara yaşayışıyla, sözleriyle iyi örnek olup hakikati çok iyi temsil edene de Dava adamı denir. Dava adamı; inandığı değerleri hayatının her anında öncelikle yaşayan ve yaşatılması için çabalayan insandır. Dava adamı; Hak uğruna yaptığı mücadelede önüne çıkan engeller karşısında korkarak mücadeleden vazgeçen değil, tam tersine her engelle birlikte mücadele azmini arttıran insandır. Şamil Basayev ‘in çok özlü bir şekilde ifade ettiği gibi: “Bir dava, uğrunda ölünecek kadar değerli değil ise, uğrunda yaşanacak kadar da değerli değildir!” Âyet-i Kerimede: “Müminler içinde Allah'a verdikleri sözde duran nice erler var. İşte onlardan kimi, sözünü yerine getirip o yolda canını vermiştir; kimi de (şehitliği) beklemektedir. Onlar hiçbir şekilde (sözlerini) değiştirmemişlerdir.” (Ahzab Sûresi âyet:23).

Dava İnsanı Niyazi Çapa beyimizin samimi fedakarlıkları ile  Yörük-Türkmen camiasındaki gönüllerde yankılanmaktadır, maalesef Yörük Türkmen davasına ihanet eden bir zevat sebebiylede de dava yaralar almaktadır. Para, pul, mevki ve makamı nefsani çıkar amacı görüp tabulaştırmadan, bunları dava’ya hizmet eden bir araç olarak görerek, gönüllere dokunucu hizmetler üreten Niyazi Çapa beyimiz ve Faik AKYILMAZ beyimiz olduğumuz sürece dünyanın her türlü imkânlarının, nimetlerinin Allah'ın bir lütfu olarak Yörük-Türkmen camiasına sunulacağı unutulmamalıdır.

Niyazi Çapa  beyimiz, sadece Eskişehir'in değil Türk İslam coğrafyasının en bilinen simalarından biri. Ama onun kişiliğini tam anlamıyla tanımlayacak kelime dava adamıdır. Diğer vasıfları ise "renkli". Güler yüzü, babacan siması, yaptığı deli dolu çıkışları ile sadece  etrafındakiler tarafından değil Yörük-Türkmen camiasının lideri olarak da seviliyor ve saygı duyuluyor.

1942 Söğüt doğumlu olan Niyazi Çapa orta okuldayken ailesinin geçimini sağlayabilmek için okulu bırakmak zorunda kalmış. Eczanede çıraklık yaparken bir yandan da bir ilaç firmasının mümessilliğini yapmaya başlamış bir mücadeleyle geçen anlamlı bir hayat süren Niyazi Çapa büyüğümüzü anlatmak, kelimelere sığdırmak zordur.

Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde düzenlenen geleneksel şenliklerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'yi anmak için düzenlenir. Kayı boyu Yörük aşiretlerince atalarına duydukları saygı ve sevgiyi sunmak, genç nesillere yurt ve tarih sevgisi kazandırmak, birlik ve beraberliklerini pekiştirmek ve tarihi yad etmek gibi ulvi düşüncelerle aksatılmadan kutlana gelmiştir. Bu sebeple bu törenlere aynı zamanda " Yörük Türkmen Bayramı " da denilmektedir. Niyazi Çapa beyimiz çocukluğundan bir asıra  yaklaşan hayatının her döneminde gerek Söğüt'teki gerekse yurt içi ve yurt dışındaki tüm Yörük-Türkmen şölenleri, toyları, kurultaylarına organizasyon komitesi çalışmalarına katılarak bu etkinlikleri kültürümüzün ayrılmaz parçası yapmıştır.

Yaptıkları yapacaklarının garantisi olan, davası için durduğu yerde duramayan inandığı dava için maddi ve manevi fedakarlıkta sınır tanımayan Yörük-Türkmenin hamisi, büyüğüdür o.

İdeali uğruna bir şey yoksa hemen kendi yapıyor.

Yörük-Türkmen sivil toplum kuruluşu yok mu, hemen kurdu. YörükTürkmen Birliği mi lazım, kurdu.

Oğuzların Kayı Boyu'nun Karakeçili Aşireti'nden geldiğini söyleyen Niyazi Bey, Osmanlı'nın bağımsızlığını ilan ettiği camide Yörük Türkmen Derneği tarafından ilk Yörük Bey'i seçilmiş. Kanuni Sultan Süleyman'ın Topkapı Sarayı'ndaki kıyafetinin aynısını bir servet harcayarak birebir yaptıran Niyazi Bey, Osmanlı'nın 700. kuruluş yıldönümünde Söğüt'te yapılan büyük kurultayda Dünya Beylerbeyi seçilmiş. Niyazi Bey oğlunun düğününü Osman Bey'in oğlunun düğününü yaptığı şekilde yapmış. Yörük çadırından gelini alıp, atın sırtında kendi çadırlarına götürmüş.

Milli  değerlerimize iç ve dış bir fitne erbabı hakaret etti mi, Niyazi Çapa beyimiz hemen o hadsizlere basın ve hukuk yoluyla ( bazende anlayacakları yöntemle) haddini bildirmiştir.

Niyazi Bey'in protest tavrının tarihi de Zaza Gabor'un, köpeğine "Cengiz Han" adını vermesiyle başlamış. Hemen bir köpek alıp, basın mensuplarına bu köpeğin adı "Zaza Gabor" diye açıklama yapmış. Kaynana Semra, Ajdar gibi karakterler için 10.000 imza toplayarak temiz ekran kampanyasını başlatmış. Bülent Ersoy'un askerlik için söyledikleri de, Viyana'da sergilenen çıplak türbanlı Türk kadını heykeli de Niyazi Bey'in protesto sahası içinde.

Türkiye'de  yerli yapımı  protez mi yok, üretti.  Sadece kendi Torunu için değil, çocuk yuvasından memnun değil mi, yuva açtı.

Döneminin TSE belgesine sahip ilk ve tek kreş ve anaokulunu açtı.

Türkiye'deki ilk vitaminli cikleti üretti.

Türkiye'nin ve Milli Selamet Partisi'nin en genç il başkanı oldu.

İlk Yörük Türkmen Federasyonunu ve ilk Yörük Türkmen otağını kurdu.

1981'de 7 yaşına kadar hiç yürüyemeyen bir çocuğa protez bacak yaparak yürümesini sağladı.

Yörük-Türkmen kültürünü tanıtacak Yörük-Türkmen müzesi  yokmu kurdu.

Sakat hayvanlara protez yapıp doğaya bırakıyor.Tuttuğu bir dükkanda pudra ve yazı mürekkebi üretimi de o günlere denk geliyor. "Tutunmak için hayata dört koldan saldırmıştım." diye anlatıyor Niyazi Bey o dönemi. Ama hayatının asıl dönüm noktası bir gece nöbetteyken boynu incinen bir pilot için istenen boyunluğun yurt dışından, pahalı bir fiyata bulunabildiğini öğrenmesi olmuş. "Neden bizim insanlarımız bu muameleye maruz kalsın ki" diye düşünmüş. Almanya'dan eğitimini ve makinelerini alıp üretime başlamış.Böylece Türkiye'de olmayan protez (olmayan organların yerine kullanılır) ve ortezleri (olan fakat işlev görmeyen organlarda kullanılır) dünya standartlarında üreten, şimdilik 26 ülkeye protez ithal eden firmanın temellerini atmış. Öyle ki ABD'nin Irak'ta açtığı çelik korse ihalesini 14 firma arasından kazanıp, 45 bin 800 adeti 90 gün gibi kısa bir sürede üretip teslim etmiş. Halen Almanya'da reçeteye girebilen tek Türk markası Niyazi Bey'in protezleri. Ancak Niyazi Bey'in renkliliği iş yaşamındaki başarısından değil, hayatı algılama ve yaşama biçiminden geliyor. Niyazi Bey istediği bir şey yoksa, hemen kendi yapıyor.

Niyazi  Çapa Beyimizin arkadaşının köpeği bacağından olunca, dünyada bir ilki gerçekleştirmiş ve femur protezi yapmış. Üstü tüyleriyle aynı renkte tüylerle kaplı protez takılınca köpek yürümeye başlamış. Bu protezin Türkiye'de bir ilk olduğu zanneden Niyazi Bey, bir Alman televizyon kanalının araştırmasıyla dünyada bir ilk olduğunu öğrenmiş. Niyazi Bey bacağı kopmuş bir leyleğe, bir çok güvercine ve iki kediye de protez takıp, doğal yaşamlarına geri dönmelerini sağlamış.

Türkiye'ye ilaç müzesi mi lazım,Türkiye'nin ilk ilaç müzesini kuran o.

Niyazi Çapa beyimiz Eskişehir'de  bir müze oluşturmak için 360 yıllık bir Osmanlı evini alıp restore etmiş. 45 yıl boyunca her il, ilçenin en yaşlı eczacılarını, vefat etmiş eczacıların eşyalarını bulmuş. Eczacılık müzesinde gonandoskop (doktorların dinleme aleti stetoskopun dedesi) gibi asırlık eczacılık aletleri ve sararmış kutularıyla, artık üreten fabrikanın elinde bile bulunmayan ilaçlar sergileniyor.

Dünyada ilk kez bir kurt köpeğine protez yapan da o. Nede olsa bozkurt ruhlu bir kişiliğe haizdir o.

1. Yörük Türkmen Bey'i seçilen, Yörük-Türkmen derneklerin büyük kurultaylarında  dünya Beylerbeyi ilan edilen  o.

Pempe İncili Kaftan hikayesindeki gibi Niyazi Çapa, Kanuni Sultan Süleyman'ın Topkapı'daki kıyafetinin aynısını yaptırmıştır.

Eskişehir tarihinde 2 kez yılın babası seçimi yapıldı. İkisinde de ödülü Niyazi Çapa aldı.

Porsuk nehrine düşen 2 kişiyi, etraftaki 45 kişi bakınırken atlayıp kurtardı. Bu davranışı için validen özel bir teşekkür aldı.

ÖSS'ye giren çocukların tuvalet problemi yaşadığını görüp, Polonya'dan külot getirtti. Özel külotlar, çevreye koku yaymıyor, giysiye idrarın geçmesini engelliyor.

Kemiyetin keyfiyete yani, niceliğin niteliğe galip gelemeyeceği Şuurunda olan kalabalıktan korkarak kalabalığın arasına katılan değil, O kalabalığın karşısına çıkarak gidilen yolun yanlışlığını korkusuzca haykıran dava büyüğümüz, Turan Devletleri Konfederasyonu onursal genel  başkanımız hakka yürüdü bugün. Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber? şiirindeki ifade gibi, Niyazi Çapa beyimizin vefatı nedeniyle hüzünlüyüz.
Kutlu tini şad, mekanı uçmağ olsun.
Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun inşallah. Yörük-Türkmen hareketinin kurucusu, büyüğümüz, aksakallımız, Dede Korkutumuz, Niyazi Çapa beyimizin kıymetli ailesine sabr-ı cemil niyaz ederim. Ailesinin ve Yörük-Türkmen camiamızın başısağolsun.

Prof. Dr. Hakan ALTINTAŞ