Mehmet Talât Uzunyaylalı
Punto:
Dinle
“Arş’ı yüklenenler, onun çevresinde bulunan melekler, Rablerini hamd ile tesbih edip O’na iman eder ve müminlerin de bağışlanmasını isterler: ‘Ey Rabbimiz! Senin rahmet ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O halde tevbe eden ve senin yoluna gidenleri bağışla, onları cehennem azabından koru!’ derler.” (Mü’min 7)
İslam inancında imanın şartlarından birisi de meleklere imandır. Melekler, Kuran’da ve Hazreti Muhammed (sav)’in hadislerinde, tekil ismi melek çoğul isim ise melaike olan, dünya ve ahiret hayatı için birçok fonksiyonu yerine getiren ‘Rabbin görev ordularıdır.’
Melekler, yiyip içmeyen, uyumayan, gençliği ihtiyarlığı bulunmayan, günah işlemeyen, bir kütlesi ve ağırlığı olmayan, latif, ruhani ve nurani varlıklardır.
Kuran’da bazı melekler isimleriyle zikredilmiştir: Cebrail, Mikail, İsrafil, Azrail, Münker-Nekir, Kiramen Kâtibin, Hamele-i Arş, Hazin, Zebani, Malik. Rıdvan vb.
Ayetlerde vurgulandığı üzere melekler, Allah Teâlâ’ya hamd edip tesbih ve takdiste bulunurlar.
İnsanlarla olan ilişkilerine gelince; ele aldığımız ayetten de anlaşıldığı üzere melekler, iman sahibi insanların hayrı için Allah’a dua ederken, imansız hayırsızlar için de lanet ederler. (Bakara 161)
Melekler, nurani varlıklar olmalarına karşın maddi bir yükü taşıyabilirler. (Bakara 248)
Melekler, insana görünmeden insana hitap edebilirler. (Al-i İmran 39, 42, 45, 48)
Müminlere yardım için melek ordusu indirilmiştir. (Al-i İmran 124, 125, Enfal 9, 12)
Ahrette de meleklerin insanlarla diyalogu devam edecektir. (Nisa 97)
İnsanların canlarını melekler almakta, olumlu olumsuz muamelede bulunmaktadırlar. (En’am 61, 93, A’raf 37, Enfal 50, Muhammed 27)
Helak olan kavimlerin cezasını uygulamak üzere melekler gönderilmiştir. (Hud 69, 70, 73, 76, 81)
İnsanları koruyan melekler vardır. (Ra’d 11)
Cennete girerken melekler insanlara arkadaşlık edecektir. (Ra’d 23, 24, Nahl 32)
Melekler, insana secde etmiştir. (Hicr 30)
Allah’ın emriyle peygamberlere vahyi melekler indirir. (Nahl 19)
Müminlerin üzerine melekler inip onlara hayır telkininde bulunur ve mağfiret dilerler (Fussilet 30, Şura 5)
Melekler, insanların hayatını kayıt altına almaktadırlar. (Zuhruf 80, Kâf 17, 18) Vb.
Sonuç: Görüldüğü üzere melekler âlemi insanoğluyla yakından ilgilidir. Ele aldığımız ayette ifade buyurulduğu üzere; Arşı taşıyan ve arşın etrafında bulunan melekler, Allah Teâlâ’ya iman eden kulların affı için dua etmektedirler. Bu, kıyamete kadar devam edecek bir himaye, ilahi bir nimettir ki, Rabbimizin kullarına olan merhametinin bir diğer göstergesidir.
M. Talat Uzunyaylalı