Bütün bilgelik gelenekleri dotluğa önem verir. Herkes dost olabilir mi? İnsanlar için en yararlı şey dostluğu güçlendirmek için bir şeyler yapmaktır. Anne- babamızı seçemiyoruz ama dostlarımızı seçebiliyoruz.
Dostları birbirine bağlayan en önemli faktör sohbettir. Doğru kişilerle sohbet eden kişi, onların bilgeliğini ve manevi kokusunu çeker. Jim Rohn der ki; “İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.” Beyninizin en çok vakit geçirdiğiniz kişiye uyum sağlıyor.
Nasıl ki bir parfüm satıcısıyla oturak kişi güzel bir koku taşırsa, doğru insanla zaman geçiren kişi de oradan manevi güzel kokulu olarak ayrılır. Tersine gafillerle arkadaşlık eden de demirci ocağının başında oturana benzer. Ateş onu yakmasa bile dumandan boğulacak hale gelebilir.
İslam dini, Alla’ın dostlaryla yani evliyalarla ve samimi insanlarla arkadaşlık edilmesini emretmektedir. Nitekim Yüce Kur’an, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının; özü sözü doğru, samimi ve dürüst insanlarla beraber olun!” buyurmaktadır (Tevbe, 119).
Sohbetin bu kadar önemli olmasına rağmen, hayatında bir kere bile sohbet içine girmemiş pek çok insan biliyorum.
İnsanların zorluklar karşısında yalnız hissetmemesi, sevinçlerini paylaşabilmeleri ve kendilerini daha iyi tanıyabilmeleri için dotlara ihtiyacı vardır. Ayrıca stresle başa çıkmada, hayat kalitesini ve mutluluk seviyesini pekiştirmede dostluk önemli bir faktördür.
Arkadaş ile dost arasında fark vardır. Genel olarak arkadaş daha geniş bir kavram. Dostluk ise derin bir bağ, güven, sadakat ve uzun süreli destek anlamına geliyor. Başka bir iadeyle dotluk arkaraşlığın bir adm ilerisindedir. Ayrıca dost, arkadaşa göre daha samimidir. Pek çok arkadaşımız olabilir. Ama bunların arasında dostlarımızın sayısı daha azdır. Çünkü dost, bizim her türlü hâlimizi bilir. Neye sevineceğimizi, neyin bizi üzdüğünü, başkalarına söylemek istemediğimiz sırlarımızı bilir. Ama her arkadaşımız böyle değildir.
Gerçek dostlar, hayat yolculuğunda yanınızda yürüyen sessiz kahramanlardır. Onlar, başarısızlıklarınızda bile yanınızda olup destekleyen, başarılarınızı coşkuyla kutlayan özel insanlardır.

