AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, parti üyeliğinden ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı. Aslında bu uzun süreden beri beklenen bir durumdu. Nitekim Fakıbaba Şubat 2020’de de istifa etmişti. Ancak bazı vekillerin ikna çabası sonuç vermiş, Fakıbaba istifa dilekçesini geri çekmişti. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, tehdit edildiğini duyurmuştu. Bazı medya kaynakları evinin dahi basıldığı bilgisini paylaşmıştı. Fakıbaba, “AK Parti ile doku uyuşmazlığı olanlar var. 2014'den sonra Şanlıurfa'nın kimyası değişti. Bazı isotçular AK Parti'den istifa etmemi istiyor” demişti.
Urfalı halk bilimcilere göre; Urfa merkezde yetişmiş, her hangi bir aşirete mensup olmayan, aşiret kültürü almamış, sadece menfaate odaklı kişilere İsotcu deniliyor. İsotcuların dini imanı paraymış. Para ve menfaat dışında bir şeyden anlamazlar. Zaman zaman köylülere “Tirşikçi”; şehirlilere “İsotçu” denildiği biliniyor.
Birde Tırşikçi denilen bir tayfa var. Tırşık; biber, soğan,patlıcan ve domatesle yapılan bir güneydoğu yemeği. Türkiye'nin diğer bölgelerinde bu yemek, "türlü" olarak biliniyor. Ama Tırşıkçı’nın halk ağzında bambaşka bir anlamı var. Güçten ve güçlüden yana taraf olan, yağcı ve yalaka olan insanları tasvir etmek için kullanılır.Tırşıkçılık Yellahçılık, şakşakçılık anlamına da geliyor. Urfa da bunların sayısı da hayli fazla.
Fakıbaba’nın istifa nedeni Şenyaşar ailesi fertlerinin öldürülmesi mi?
Fakıbaba, sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamasında, "Siyasi ve ahlaki anlayışıma uygun olmayan bazı kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için mutluyum" ifadesini kullandı. Fakıbaba'nın, Şanlıurfa'da uzun yıllardır adalet mücadelesi veren Şenyaşar ailesinin yaşadığı durumdan duyduğu rahatsızlık nedeniyle partisinden istifa etmiş olabileceği konuşuluyor. Ancak Fakıbaba Şenyaşar ve Yıldız aileleri arasında gerçekleşen ölümlü kavgada, Şenyaşar ailesi için terörist ifadesini kullandığı basında yer almıştı.
Bu olay nedir isterseniz onu hatırlayalım;
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AK Parti Milletvekili, Aynel İsa köyünde bulunan, 24 Oğuz Boyundan Beğdilli Aşiretinin oymaklarından Şeyh İseli, İsalı, Eseli ismi ile tanınan büyük bir Türkmen aşiretinin mensubu, İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları, seçim çalışmaları sırasında işyerlerini ziyaret ettiği HDPli Kurig Beyli Şenyaşar ailesi ile silahlı çatışmaya girmiş, başlayan olaylarda Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Yıldız ailesinin köklerinin bulunduğu Suriye’de Rakka İli’nin Tel Abyad İlçesi'nde bulunan bir kasaba olan Ayn İsa, sınır kasabası Tel Abyad ile bölgesel başkent Rakka arasında ve. Ayn İsa, Türkiye sınırına 36 kilometre mesafede.
İddialara göre AK P'artili Yıldız'ın yakınları Suruç Devlet Hastanesi’nde de saldırılarını sürdürmüş, ağır yaralı Celal ve Adil Şenyaşar ile hastaneye çocuklarını ziyarete giden baba Hacı Esvet Şenyaşar eşi Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde linç edilerek öldürülmüştü. Yaşanan olaylarda AK Partili milletvekilinin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da bulunamayan bir silahtan çıkan mermi ile yaşamını yitirmişti. Suruç'ta 3 üyesi AKP'li vekil İbrahim Halil Yıldız'ın yakınları tarafından öldürülen Şenyaşar ailesi failler tutuklanmayınca ilçeyi terk etmişti.
Önce Şenyaşar ailesini terörist olarak nitelendiren Ahmet Eşref Fakibaba, Tarım ve Orman Bakanlığı görevinden alındıktan sonra eleştirel bir vizyon üstlenmiş, HDP seçmeni/sempatizanı Şenyaşar ailesinin hak arayışına destek vermeye başlamıştı. Suruç ilcesi Kobani ile sınır olması nedeniyle terör örgütünün ilçe halkı üzerinde ciddi baskısı altında olması söz konusu.
Fakıbaba özellikle Şenyaşar ailesinin yaşadığı durumdan duyduğu rahatsızlık duyduğu şeklindeki kulis bilgisini kullanarak 2023 seçimlerinde HDPli seçmenlerin oylarına talip olmak gibi bir seçim stratejisi belirlemiş. İşe yarar mı göreceğiz?
Fakıbaba Hangi partiye geçiyor?
Adalet ve Kalkınma Partisi Şanlıurfa Milletvekili olarak görev yapan eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İYİ Parti'ye geçeceğini açıkladı. Anlaşılan bu istifa ve geçiş üzerinde biraz olsun çalışılmış. Görüşmeler önceden başlamış. Hatta aile ortamında beraber bulunmuşlar.Nitekim Fakıbaba; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile daha önce bir araya geldiğini ve 3-4 saat eşi ve çocuklarıyla birlikte vakit geçirdiğini belirtti ve "Samimi, dürüst, herkesi seven ve sayan bir insan. Demokrat bir kişi. Çok beğendik yapısını" dedi.
Meral Akşener için "Fakıbaba neyse kendisi de öyle samimi" diyen Fakıbaba, "Görüşmemizde beni ikna etti. Bana ‘Sen bize ve bölgeye lazımsın. Vallahi demokrat bir insansın. Seni seviyoruz. Yani seninle bizim Türkiye'de yapacak işimiz çok var' dedi. Bunun üzerine emeklilik düşüncemden vazgeçtim" diye konuştu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kendisine "Gel bize. Seninle çok iyi şekilde ülkemizin hizmet edeceğimize inanıyoruz" diyerek partiye davet ettiğini anlattı.
Bu transfer işi önceden pişirilmiş kamuoyuna yedirilmesi ise sonraya bırakılmış. Yerseniz afiyet olsun!
Fakıbaba Şanlıurfa'da siyasi dengeleri bozar mı?
Hangi Şanlıurfalı tanıdığımla konuştuysam Fakı baba' nın İyi Partiden milletvekili seçilme ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. Halen İYİ Parti Milletvekili çıkarmamış olan Şanlıurfa'da Fakıbaba'nın politik denklemi bozabileceği konuşuluyor.
Bu Ak Parti'nin en az üç dört milletvekili eksik çıkaracağı anlamına geliyor. Bazıları göre Faruk Çelik tekrar Urfadan aday olursa, AK Parti açığı ancak kapatabilecek.
Ankara kulislerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güneydoğu oylarının kazanılmasına yönelik farklı bir yol izleyeceği konuşuluyor. Plan şu deniliyor; terörle mücadelede kullandığı metot ve üsluptan dolayı Kürt kökenli seçmende oluşan antipatik imajlı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun başka bir bakanlıkta değerlendirilmesi, yerine Güneydoğulu Kürt kökenli seçmenin yakından tanıdığı, sempati duyduğu Faruk Çelik'in İçişleri Bakanı olarak atanması.
Fakıbaba’nın siyasi serüveni
28 Mart 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde AK Parti çatısı altında belediye başkanı seçilen Ahmet Eşref Fakıbaba yüzde 60'a yakın oy alarak en yakın rakibine yüzde 35'lik bir fark atmıştı. 2009 yerel seçimlerinden AK Parti'den aday gösterilmeyen Ahmet Eşref Fakıbaba seçimlere bağımsız olarak girmiş ve yeniden belediye başkanlığı koltuğuna oturmuştu. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 2009 yerel seçimlerinde Urfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba yerine, Mehmet Oymak'ı AK PARTİ adayı olarak göstermişti.
Bunun üzerine Fakıbaba bağımsız aday olarak Belediye Başkanı olmak için müracaat etmişti. Bu durum üzerine Başbakan Erdoğan, "ceketimizi koysak alırız" diyerek Urfalı yurttaşların tepkisini almıştı. Ancak seçimlerin sonucunda konulan ceket değil Fakıbaba belediye başkanı olarak seçilmişti.,
AK Parti aday göstermediği için ayrılan Ahmet Eşref Fakıbaba Saadet Partisi'ne katılmıştı. Fakıbaba, Numan Kurtulmuş'un partiden ayrılması üzerine istifa etmişti. Hiçbir partinin desteğini almadan seçilen ve Şanlıurfa halkı tarafından çok sevilen Fakıbaba, AK Parti'den seçilenler arasında, ayrılıp da dönen ilk ve tek isim oldu. Daha sonra AK Parti'ye katılan Fakıbaba, 2017-2018 yılları arasında da Tarım Bakanlığı görevinde bulunmuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sevdiği tek AK Partili Fakıbaba
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 19 Nisan 2011’de Şanlıurfa’yı ziyaretinde partisine davet ettiği, bağımsız Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile yaklaşık 18 yıl öncesine dayanan dostluğu olduğu ortaya çıkmıştı. Kılıçdaroğlu, kendisini havaalanında karşılayan Fakıbaba’yı başkanlık makamında ziyaret edince bir gazetecinin, “Bu bir çağrı mı?” sorusuna, “Bizim çağrımızın ötesinde kendisinin düşüncesi önemli, elbette aramızda görmek isteriz” yanıtını vermişti. Kılıçdaroğlu, SSK Genel Müdürü’yken, Fakıbaba’yı 1994’te SSK Şanlıurfa Hastanesi’ne Başhekim olarak atadı. Başhekim Fakıbaba kısa sürede hastanenin çehresini değiştirerek halkın beğenisini kazandı.
Kılıçdaroğlu da, Fakıbaba’nın bu başarısını öğrenince kendisine teşekkür ederek, diğer başhekimlere örnek gösterdi. Kılıçdaroğlu ile Fakıbaba arasında Genel Müdür-Başhekim ilişkisi ile başlayan tanışıklık, zamanla dostluğa dönüştü ve belli aralarla görüşerek bu dostluklarını sürdürdüler.
Fakıbaba, AK Parti’den 2004’te Şanlıurfa Belediye Başkanı seçilince, Kılıçdaroğlu kendisini arayarak tebrik etti. Başarılı başhekimliği sırasında halkla kurduğu sıcak ilişki sayesinde belediye başkanı olan Fakıbaba’dan, Kılıçdaroğlu hep, “Bizim başarılı bir başhekimimizdi” diyerek söz etti.
Fakıbaba da konuyla ilgili sorular üzerine şunları söylemişti: “Ben eski Şanlıurfa SSK Hastanesi’ne başhekim olunca, arkadaşlarımızla birlikte o zamanki başarılarımızı gören Kılıçdaroğlu bana iltifat etti, sevgi gösterdi. Benim de ona büyük hürmetim vardır."
AK Parti Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba'yı çok öncelerden tanıdığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Şenyaşar ailesinin sorununu parlamentoya taşıyacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Fakıbaba düzgün bir insan. Bürokrat ve doktor iken tanırım. Haksızlığa tahammül edemiyor."
Fakıbabanın ailesi
İsotculara kızdığına bakılırsa kendisinin mensubu olduğu bir aşireti var. Kimilerine göre Şeyhanlı aşiret federasyonundan. Ancak memleketi Birecik'te kendisine 'agey' denildiğini ifade ediyorlar.
Ahmet Eşref Fakıbaba; 16 Aralık 1951'de Şanlıurfa Birecik'te doğmuş. Babası manifaturacı esnaflarından Ali Fakıbaba. Annesi Rızkiye ise Halfetili. Ahmet Eşref Fakıbaba, beş çocuğunun en küçüğü. Fakıbaba soyadı, fıkıhın babası, dini ilimleri iyi demekmiş.
Evli ve 3 çocuk babası olan Ahmet Eşref Fakıbaba başarısını hep eşi Gül Fakıbaba'ya bağlıyor. Eşi Gül Fakıbaba ise aslen Gaziantepli. Babası fotoğrafçı, annesi Birecikli. Gül Fakıbaba'nın Ahmet Eşref Fakıbaba’yla görücü usulü evlenmesinin nedeni, anne tarafından gelen hemşerilik. Gül Fakıbaba eşi milletvekili olmadan önce Urfadaki evlerinde Mike ve Kontes isimli iki Sibirya Kurdu ve yavrularını besliyordu. Demekki Şafilik mezhebinden değiller. Malûm Şafiler pek köpek sevmezler.
Haziran 2011’de Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın avukat olan 28 yaşındaki kızı Selin Fakıbaba, babasının kıydığı bir nikah töreniyle hayatını 32 yaşındaki mimar Atay Arapcıoğlularıyla ile birleştirmişti.
Fakıbaba Amerika görmüş
Birecik Lisesi'nden mezun olup Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan Ahmet Eşref Fakıbaba, 1975 yılında lisans öğrenimini bitirmiş. 1982 yılında İstanbul Taksim İlkyardım Hastanesi'nde genel cerrahi uzmanlığını tamamlamış. Taksim İlk Yardım Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde ihtisas yapmış. 1990 yılında Amerika'da Texas Arlington Hastanesinde 4 ay gözlemci olarak bulunmuş.
Aynı yıl Iğdır Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. İki yıl başhekimlik yaptıktan sonra 1984 yılında Birecik Devlet Hastanesi'ne geçiş yapmış. 1992 yılında Şanlıurfa SSK Hastanesi'ne tayin olmuş. 1997'de Fırat adlı dizide rol almış. Artisligi var yani. 1994-2004 yılları arasında on bir yıllık başhekimlik hizmetinin ardından 28 Mart 2004 tarihindeki seçimlerde AK Partiden belediye başkanlığına aday olmuş ve kazanmış.
29 Mart 2009 yerel seçimlerinde ise bağımsız aday olmuş ve yine kazanmış. Sonradan Saadet Partisi'ne katılmış ancak Numan Kurtulmuş'un partiden ayrılış nedenini göstererek partiden istifa etmiş. 2015 milletvekili genel seçimlerinde Şanlıurfa milletvekili seçilen Fakıbaba, 2017-2018 yılları arasında da Tarım Bakanlığı görevinde bulunmuştu. 20 Ekim 2022'de milletvekilliğinden ve AK Partiden istifa ettiğini ve İYİ Partiye geçeceğini duyurdu.
Millet ittifakında Saadet Partisi dururken neden İYİ Parti'yi tercih ettiği merak konusu. Gerçi SP il yönetimi Fakıbaba hakkında olumsuz açıklamalar yapıyordu belki ondandır. Benim endişem ne biliyor musunuz? Kaderin cilvesi ile bu Fakıbaba sakın Yakıbaba olmasın? Gerçi yakı tıbbi bir yöntem ama ne olur ne olmaz?