Mehmet Talât Uzunyaylalı
Punto:
Dinle
“Allah sizi (önce) topraktan, sonra meniden yarattı. Sonra sizi çiftler (erkek-dişi) kıldı. O’nun bilgisi olmadan hiç bir dişi ne gebe kalır ne de doğurur. Bir canlıya ömür verilmesi de, onun ömründen azaltılması da mutlaka bir kitaptadır. Şüphesiz bunlar Allah’a kolaydır.” (Fâtır 11)
Halk; Allah Teâlâ’nın varlığı istikamet üzere bilgisiyle yaratmasıdır. Her varlık iradi yahut gayri iradi Yaratıcısını idrak eder. İnsan, hayvan ve bitki, her biri görevini yapacak kadar akıl, içgüdü ve hisle (duyular) yaratılmıştır. Yine her varlığa bir beden verilmiş ve her bedene beslenme ile üreme sistemleri ve üreme zamanları kazandırılmıştır. İnsanlar ve hayvanlar, -sadece kendi işini- görmek üzere göze, hissetmek için deriye, işitmek için kulağa, koklamak için de buruna sahiptirler. Hiçbir varlık görevi dışındakini görüp bilemez; çünkü bu gereksizdir.
Varlığın hayatı yaratılmış bir sistem olduğu gibi onun bozulup dağılması da yine bir sistemdir. Varlığı cisim ve cins halinde var eden, tabiatı her çeşit yaratılmaya ana rahmi kılan ve onlarda gözüken fiilleri (hareket) yaratan, Allah’tır. Bu muazzam ve hayret verici yaratmaya vücut veren Allah ise daima mevcuttur; O, ilim ve kudret sahibidir; varlığın mahiyeti, manası, gözüktüğü mekânı ve zamanı, göreceli kuvveti, taşıdığı ilim ve hikmeti, bu bağlamda her türlü oluşu ve yok oluşu, Allah’ın yekpare güzelliğinden ibaret fiilidir.
Ayette geçen ‘kitap’ ifadesi İlahi varoluş kitabı, Allah’ın maddi ve manevi (dünya-ahret) yaratılışını içeren emridir. Yaratılış kitabının en değerli varlığı dişili erkekli yaratılan insan ve diğer canlılardır. Sonsuz kudret kitabının (Levh-i Mahfuz’un) bir bölümü olan Kuran’da insana akli, ahlaki ve manevi kulluk görevleri yüklenmiştir. Allah’ın insandan memnun kalması insanın kulluk görevlerini yerine getirip mümin biri olarak ahrete dönmesine bağlıdır.
Sonuç: İnsan uçak yapar, fakat bir sineğin bacağını bile yaratamaz. Yaratma sadece Allah’a aittir ve pek kolaydır: Kolaydır, çükü tabiatta varoluş ve yok oluşta her an gözüken hikmetli hareket bunun tartışmasız kanıtıdır. Allah, varlığı işaret ederek şöyle buyuruyor: “İşte Allah’ın yarattıkları bunlardır. Gösterin bana O’ndan başkalarının ne yarattığını? Hayır, doğrusu o yaratılış gayesi dışında yaşayanlar, apaçık bir sapıklık içindedirler.” (Lokman 11); “Sen dağları görür, onları yerinde durur sanırsın. Oysa onlar, bulutlar gibi geçip gitmektedir. Bu iş, her şeyi sağlam ve mükemmel yapan Allah’ın sanatıdır. İşin doğrusu O, işlemekte olduğunuz her bir şeyden haberdardır.” (Neml 88)
M.Talât Uzunyaylalı