Piyasalar

EZANA EZANLA EZİYET

Punto:

 

"Haddini aşan her şey zıddına hizmet eder"

"Kötü temsil hakikati örnek alınmaktan çıkartır."

Ben ki yurtdışına çıkınca en çok ezan sesini özlerim.. 
Ezanı, günü  zamanı beşe bölen ilahi bir nida olarak algılarım..
Gel gör ki hoperlör icad oldu bu ilahi nida bir ses terörü halini aldı .

Hakikaten ezan yüksek desibel sesle sokağımıza hoyratça  boca edileli  işkence halini almış bulunmaktadır .

Dini olgunluğa erişememiş,  makam, ses , cihaz kullanım bilgisi olmayan ergen müezzinler bağırmayı sanat zannediyorlar..Ve ortama, gayeden uzak, ortak sosyal alana hoyratça , avami gösteriş nağmeleri boca ediyorlar.

Ne hazindir ki, bu durumdan artık dine mesafeli veya karşıt duranlar bir tarafa, mütedeyyin insanlar bile  rahatsızlık duyuyorlar.. Biraz mahcup bir uslüpla; " bu kadarı da olmaz ki" şeklinde serzenişte bulunuyorlar....

Birbirine metreler nispetinde yakın camilerin hepsinden birden  ezan okumanın manası nedir ki?

Okunan toplu ezanların birbirini bastırarak ortak paraziter bir ses oluşturması, ezandan ziyade formula yarış pistinde  karma motor sesine benziyor.. Yetkililerimiz etkililerimiz bu ses kargaşasını duymazlar mı? Bunu anlamamak,duymamak görmemek için  akıl dun himmet zebun olmak gerek..

Sorarım dostlar, iç akustik özelliği takdire şayan selatin camilerde bile kulağı sağır eden, ibadeti huşu adabından uzaklaştıran  yüksek ses sistemine gerek var mı?

Atalarımızın ince zarif duygularından,  gelenekten nasiplenmemiş entegrist kafaların  rövanşist duygularla minare şerefelerini gereksiz sayıda hoperlörlerle  doldurmaları, ve bunları sokağa çevirip insanların kulak haklarını ihlal etmeleri tebliğ mi? telkin mi ?   yoksa  tekrih mi? ( ولا تنفرو ... nefret ettirmeyiniz !)

İşitme kaybı olanları  bile rahatsız eden yüksel desibel ses curcunasına sebep olan  teknik  ses donatıları camii mütevelli heyetinin insafına bırakılır mı?. 
Toplamda 50 kişi cemaati olan küçücük bir caminin içinde pencere sayısından fazla hoparlör var.. Sanki  cemaate kilometrelerce uzakta, müezzin  yırtınırcasına bağırıyor.. Yüksek volüm ses yarışması...Okunan da ne bir lahuti ahenk var, ne de ilahi bir feyiz.. müzikalite kalitesi dersen yerlerde..ucundan bucağından yakalanan makamlar hadım ediliyor..Itri mezarında alt üst...
Kime serzenişte bulunsan,herkes " neme lazım.! " modunda..

İnsaf..! 90 yaşındaki zavallı  babam cami cami dolaşıp kulaklıklarının rezonansını bozmayacağı  mutedil bir ses donanımına sahip cami arıyor.. Diyanet hala ' zülfi yare dokunma yanarsın' modunda.

Mütedeyyin bir insan bile  komşusuna " oradan ev alma müezzi rahatsız eder" diyecek hale gelmiş..  Dini kavramlara ihtiramlı halkımızın bu ihtiram sabır damarları patlama aşamasıına gelmiş, diyanet yetkilileri hala sus pus..!

Hadi otellerdeki turistileri geçtim,seher vaktinin o asude zaman aralığında hoyratça patlayan bir sesle yaşlı hastayı, uyuyan çocuğu da mı düşünmezsiniz?

Sorarım akledebilenlere;
Bu kontrolsuz ses kirliliği, ezana,  insana, tüm mahlukata ezanla eziyet değil de nedir?

Lütfen،, ezanımızı kulağımızı sokağımızı  şu ses teröründen kurtarın.. Akıl dun himmet zebun idrakle  kimseyi dinlemiyorsunuz anladık... Bari şu ayete kulak verin;
وَاغْضُضْ مِنْ صَوْتِكَ..... : .
Sesinizi alçaltınız..! ( lokman 19)
       
             Abdullah Velioğlu/ istanbul 2023