Piyasalar

ERZURUM MİLLETVEKİLİ ADAYLARINA SORULAR

Punto:

ERZURUM MİLLETVEKİLİ ADAYLARINA SORULAR 

Bir seçmen olarak yine de şehrimizle, ülkemizle ilgili sorularımızı sormak hakkımızdır diye düşünüyor ve şu soruları sormak sayın adaylarımızdan bu yönde cevap almak istiyoruz. 

Abdurrahman ZEYNEL

14 Mayıs tarihinde yapılacak 28. Dönem milletvekili adayları tam hızla, sahada, köyde, kasabada şehirde partilerini tanıtmaya ve seçmenden oy talebinde bulunmaya devam ediyorlar. Tabi seçmende anlatılanları dinliyor. Eğer seçmen kararını vermiş ise aday, lider ne anlatırsa anlasın duymak, görmek ve bilmek istemiyor. 

Bir seçmen olarak yine de şehrimizle, ülkemizle ilgili sorularımızı sormak hakkımızdır diye düşünüyor ve şu soruları sormak sayın adaylarımızdan bu yönde cevap almak istiyoruz. 

1960’larda 67 vilayet içinde ekonomik göstergelerde ilk 20 de olan şehrimizin 2022 yılı itibarıyla 66. Sıralara gerilemesini bize nasıl izah edeceksiniz? Neden ileri değil de geri gittik? 

1985’lere kadar 35 civarında olan fabrikalar kapatılırken dönemin yöneticileri ne yaptı? Neden tedbir almadılar? Fabrika sayısının artması için neden çaba göstermediler? Günümüzde sizler bu konuda neler yapacaksınız? 

1985’lerde yedi, sekiz et kombinası varken ilerleyen yıllar neden bunlar kapatıldı? Kapandı? Sizler şehri temsil edeceğinize göre bu konuda çözüm yollarınız, önerileriniz ne olacak? Duymak, bilmek, öğrenmek istiyoruz. 

Eğitim ve öğretim bakımında Erzurum yine 1970 öncesi Türkiye’de ilk yirmide olduğu halde günümüzde neden atmışlarda yer alıyoruz? Bu gerileyişimizin sizce sebepleri nelerdir? Eğitimde başarıyı artırmak için hangi tedbirleri alacaksınız? Somut projeleriniz ve çözüm önerileriniz var mı? 

Bir zamanlar Türkiye’nin nüfus bakımından ilk on beşlerde olan Erzurum neden bu yerini kaybetti? Bölge insanı neden batı illerine göç etmek mecburiyetinde kaldı? Göç meselesinde, göçün durdurulmasında, kaliteli göçün şehrimize gelmesinde bir gayretiniz olacak mı?  Bu yönde çaba gösterecekseniz bunları basın toplantıları aracılığıyla seçmenlerinize bir taahhüt olarak söyleyecek misiniz?

Erzurum yaylalarında, meralarında ve besicilik yapan besi hayvanlarının sayısını, kalitesini artırmak için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Üzerinde çalıştığınız planlarınız var mı? Varsa nelerdir? 

Erzurum ruhu olan, hikâyesi, efsanesi, masalı, manisi olan bir şehirdi. Tarihi mahalleler kentsel dönüşümle yıkıldı, boşaltıldı ve uydu kentlere gittiler. Yani Dadaşkent, Hilalkent, Yıldızkent, Kayakyolu yeni yerleşim yerleri oldu. Erzurum şehir vasfını kaybederek kent hüviyetine bütündü. Şimdi sizlere sorum şu olacak: Hangi kültürel, sanatsal, edebi çalışma yaparak boşalan yerleri tarihi dokusuna uygun yaşanabilir hale getireceksiniz? Bu konuda ki planlarınız nelerdir? 

Şehrin sanayileşmesi, bir üretim üssüne dönüşmesi konusunda neler düşünüyorsunuz? 

Başta şeker pancarı, patates, mısır ve diğer sanayi ürünlerinin temel elemanları olan bu konuyla ilgili seçmene, köylü üreticilerimize ne söylemeyi düşünüyorsunuz? 

Bozulan sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik etmenlerin yerli yerine oturması için hangi tedbirleri almayı hedefliyorsunuz? 

Evet değerli aday kardeşlerim sizlere yukarıdaki soruları sormayı bir görev bildim. Umarım sorularım cevap bulur. Göndereceğiniz cevapları kamuoyu ile değerli hemşerilerimle paylaşacağımı şimdiden taahhüt ediyorum. Umarım cevaplarınız en kısa zamanda duyar ve bu çalışmalarınızı seçilmeniz veya seçilememeniz durumunda gerek Ankara’da, gerek şehrimiz de takipçisi olacağımızı beyan ederim. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.  26.04.2023