Piyasalar

EKONOMİK TAVSİYELER

Punto:

EKONOMİ; Bir insan topluluğunun ya da bir ülkenin, yaşayabilmek için üretme ve bunları bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerden doğan ilişkilerinin tümü olarak ifade edilir.! Bu ilişkiler ve bölünmeler arasında ki dengesizlik, adaletsizlik, Ekonomi’yi Ekomini’ye çevirir.! 

Ülkemizde Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı, yaklaşık yıllık bazda %83 ! Diğer taraftan Dünyada yaşanan salgın ve akabinde ki olağan üstü toplumsal olaylar, savaşlara rağmen İhracatımızda ki artış anlamlıdır lakin İç piyasamızda ki daralmaya, artan üretim maliyetlerine dolayısı ile yükselen enflasyona sebep olmaktamıdır , piyasa analizi yapılmalıdır.!

Bir üretici gerek İç piyasaya gerekse dış piyasaya , ürettiği ürünleri ortak maliyetleri ortalaması üzerinden aynı fiyatlamı vermektedir, yoksa kısa vadede  sıcak ve risksiz para için dış piyasa taleplerine daha fazla yönelmekte , bundan hareketle iç piyasa maliyetlerinin yüksekliği bahanesi ile iç piyasaya daha pahalı sunup enflasyonun yükselmesini tetiklemektemidir araştırılmalıdır.!

Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlardan hareketle ve iç ve dış ekonomik çevrelerin piyasalara orantısız müdahaleleri ile düşen para değerimizi fırsat bilip yabancı yatırımcının ve parelendecinin ülkemiz ürünlerini tercih etmeleri, yüksek para değerleri ile ülkemizde daha ucuza ve daha fazla ürün alabildiği gerçeği karşısında yükselen ihracat rakamlarına orta ve uzun vadede fazlada bel bağlamamak gerekir 

Devletimizin ekonomi yöneticileri ve denetçileri iç piyasa dengesini bozan bu üreticileri üretim maliyet hesapları kontrol edilmeli haksız yüksek kazanç elde edenlere ağır cezalar ve vergi artışları uygulanmalıdır!

Üreticilerin ve Parakendecilerin, pazarlayıcıların ürünlerine Barkod sistemi devlet tarafından yönetilmeli, iç ve dış piyasada ki dengesiz fiyatlandırmanın ve haksız yüksek kazancın önüne geçilmelidir!

Yükselen üretim maliyetlerini, yaptıkları ürün artış fiyatlandırması ile tüketicinin sırtına vurulmaktadır.! Dolayısı ile Çalışanlar ve Emeklilerin maaşları yükselen enflasyon karşısında , yapılan seyyanen ücret artışlarına rağmen Eylül ayı itibari ile maaşlar erimiş durumdadır.! Özellikle Çalışanlara, Asgari ücretlilere , Emeklilere acilen maaş artışı 2023 ocak beklenmeden yapılmalı, hatta aylık yükselen enflasyon oranında maaşlara aylık farkların yatırılması daha vicdani ve insani bir sorumluluktur!

Serbest Piyasa Ekonomisini , Serbest Haksız kazanç ekonomisine çeviren Üreticilerin ve Satıcıların fiyat farklılıklarını Tüketicilerin denetleyeceği, kontrol edeceği ve ceza yazabileceği fahri tüketici müfettişlikleri kurulmalı , bu işlevi hakkaniyetle yerine getiren vatandaşlara pirim usulü teşvikler verilmelidir.!

Yatırımlar, tamamen üretim ekonomisine yönelik kaydırılmalı, İthal etmek zorunda kaldığımız ürünleri, üretebilecek fabrikalar, atelyeler Devlet ve Vatandaş ortaklığı ile kurulmalı , vatandaşın birikimleri bu alanlarda ortaklık hisseleri ile değerlendirilip, üretime kazandırılmalı , ithal etmek zorunda kaldığımız ürünleri üreten üreticileri en yüksek teşvikler verilmelidir.!

İktidara samimiyet ve sadâkatla güvenen ve oy veren hesapsız, çıkarsız taban ile , İktidarın görev verdiği, sorumluluk yüklediği, kamu ve özel görevlilerin, siyasi temsilcilerin yaşam ve geçim standartlarında , kazanç sıkalalarında, uçurum oranında fark vardır, 

Vatandaş ekonomik sorunlara sabır ve samimiyetle göğüs gererken, onların israfa, haksız yüksek kazanca , vatandaştan uzak hayat yaşamaları sorgulanmaktadır bu bal tutanların parmak yalamalarına artık müsade edilmemelidir.! İletişim ve etkileşim çağında artık herkes tarafından gözden kaçmamaktadır faturası siyaseten ağır olabilir unutulmamalıdır.!

selam saygı dua
Ahmet Gökhan Yazıcı