Piyasalar

EKONOMİK KRİZDEN ÇIKABİLMEMİZ İÇİN TARIM SEKTÖRÜNDE ACİLEN YENİ BİR SOSYO EKONOMİK PROJE UYGULANMAYA KONULMASI GEREKMEKTEDİR

Punto:

Ülkemizde son Yıllarda Uygulanan yanlış tarım politikalarına son bir ay içerisinde meydana gelen Döviz -  TL  üzerindeki dalgalanmaların eklenmesi sonucunda;
Üretim esnasında ( Tohum, fide, gübre, ilaç ve akaryakıt ile elektrik gibi ) girdi maliyetleri Çok yükselmiştir.
Tüketicilerin alım gücü çok düşmüştür
Diğer taraftan ithal etmek zorunda olduğumuz tarım ürünleri dar gelirliler tarafından alınamayacak hale  gelmiştir. Bu durum böyle devam ederse 3 – 4  Ay sonra bir çok tarımsal ürünü market raflarında bulamayacağız.
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik dar boğazı aşabilmemiz için, 3 yıl -  5 yıl ve 10 Yıllık dönemleri kapsayan, kısa, orta ve uzun vadeli acil önlem paketi hazırlayarak uygulamalıyız.
 Bu projelerin uygulamasını yapacak şirketler yeniden yapılandırılarak;
Ortaklar arasında en az bir ziraat mühendisi, Veteriner hekim veya Gıda Mühendisi yer alacak ve  içinde en az 1 er kişiden az olmamak şartı ile, ziraat mühendisi,  veteriner hekim ve Gıda mühendisi  bulundurulması ı zorunlu olan en az 30 Kişi istihdam edecek şirketlere.  Tarladan mutfağa kadar olan  süreçte her adımın rantabl gerçekleşmesini sağlayarak hem üreticinin hem de tüketicinin korunmasını sağlamak amacı ile 
Tarım ve Orman bakanlığı tarafından denetlenecek bu şirketlerin, Tarlada, bahçede veya ahır ile kümeste yapılacak üretimin, Hasat, Ürün işleme, paketleme, depolama, pazara nakliyesi  ile tüketiciye  arz edilene kadar gecen sürecin Bizzat şirket çalışanları tarafından uygulanması ve Şirket teknik elemanları tarafından  kontrol edilmesi  şartı ile yerine getirilmelidir.
Bu şirketlere en az 10 yıl üretim şartı taahhüt alınarak şu teşvik ve destekler verilmelidir.
 1 –  Hazineye ait tarım arazilerinin düşük bedel ile kiralanmasının sağlanması,
 2 –  Karşılıksız Yerli tohum, fide ve fidan desteği yapılmalıdır. 
 3 –  Traktör ile alet ekipman desteği yapılmalıdır.
 4 –  Enerji ihtiyacının karşılanması için Mekanizasyon çalışmalarında kullanılan akaryakıt ile Hasat, paketleme, ürün işleme ve depolamada kullanılan Elektrik ve  elektronik ihtiyacının karşılanması için Elektrik enerjisi bedeli desteği verilmelidir.
 5 – Çalışanların maaş ve ücretlerine  vergi, sigorta ve harç desteği sağlanmalıdır.
 6 – İşletme kredisi verilmeli, 
Destek ve teşvikler asla nakdi  yapılmamalı, Üretilen ürün karşılığında Kilogram, adet ve litre birimleri baz alınarak aynı yapılmalıdır. 
Muharrem SERTTAŞ
Ziraat Mühendisi