Piyasalar

Black Mirrar

Punto:

 

I

Düşünün,bir gün/gece yaşadıklarınızı/sırlarınızı dijital bir küresel yayın şirketi diziye dönüştürüyor ve ne zaman bu diziyi açsanız biraz önce yaşadıklarınızı izleyebiliyorsunuz.

Dijital dünya bizi öyle kuşatmış ki,hiç bir şeyi artık saklayamıyoruz.

İyi yanı her saniyemiz kamuya açık olacağı için bunun otokontrol sağlaması,kötü yanı insani özelliklerimizi yok etmesi.

Esasen İlahi kamera da aynı şeyi yapıyor,hatta düşündüklerimizi bile kaydediyor,ama 2 dakika sonra bizi dünyaya rezil etmiyor.

II

Bir bilgisayar uzmanı DNA’nızı kopyalayarak dijital klonunuzu yapıyor ve tasarladığı oyun içerisinde sizi köleleştiriyor.

Ofis de kendini aşağılayan kişiden oyunda intikamını alıyor,pas vermeyen kızı oyunun içine alarak amacına ulaşıyor.

Yani gerçek hayatta ne olursanız olun,hayalinizde yarattığınız her şeyi dijital oyun içinde yaşayabiliyor ve istediğiniz mutluluğu inşa edebiliyorsunuz.

Aslında gün içinde yaşanan sorunları aşmak için içkiye sarılmak yerine,senaryosunu sizin yazdığınız oyunun içine dalmak belki daha az zararlı olabilir.

III

Yüksek teknoloji içeren tehlikeli bir uzay görevi üstlenen iki astronotun dijital klonları yer yüzünde aileleri ile birlikte yaşamaya devam ediyor.Uzayda sırası gelen astronot uyku odasında uykuya daldığında yer yüzündeki kopyası uyanıyor,yer yüzündeki dijital kopya  uyku odasına geçtiğinde uzaydaki astronot uyanıyor.

Ne güzel değilmi,siz üniversite eğitimi için yurt dışına çıktığınızda,dijital klonunuz ailenizle yaşamaya devam ediyor.

Dijital klonun yaşamını,klonu çıkarılan insandan bağımsız hale getirselerde,ölen insanların klonları aramızda yaşamaya devam etse ve acımız biraz azalsa.

Ama bu kimsenin ölmemesi anlamına geldiğine göre ne tür sorunlar yaratacak düşünün.

IV

İki hetore erkek bir oyunun sanal uzantısına girdiklerinde aslında birbirlerine karşı farklı duygular taşıdıklarını fark ediyorlar.

Haydi herkes girsin ve kim kime karşı hangi duyguları saklıyor anlayalım.

V

Araçla seyir halindeyken gelen sosyal medya mesajına bakmak için telefonu eline aldığında yaptığı kazada eşini kaybettiği için bunalıma giren eski bir öğretmen,sosyal medya şirketi çalışanını kaçırıp şirketin sahibine ulaşmaya çalışıyor.

Güvenlik kuvvetleri,FBI daha şöförün ismini bile öğrenemeden sosyal medya uzmanı nerdeyse bağırsaklarını ortaya döküyor,telefonunu an be an dinleyip sahadaki polislerle paylaşıyor.

Ulaştığında ise sadece olayı anlatıyor ve “sadece bir köpek fotoğrafına bakmak için onu öldürdüm”diye itirafta bulunuyor.

Niye insanları böyle bağımlı yapıyorsunuz? diye sorduğunda,

“İnsanlar bu proğrama ölesiye bağımlı olmalı ,uyuşturucu gibi,evet ben başlattım ama artık durduramıyorum”cevabını alıyor.

Ve ölüm,gelinen son nokta.

VI

Yalnız bir genç kız,idolü olan pop yıldızından esinlenen ve insan gibi konuşan bir robot bebeği saplantı haline getirir ve neredeyse sadece onunla iletişim kurar.

Robot bebeğin beyni yıldızın beyninin kopyasıdır ve yıldızdan bağımsız çalışabilmektedir.Yıldızı teyzesi komaya sokup beyin dalgalarımdan yeni müzik parçaları üretebiliyor ve tamamen kendisinin kontrolünde olan sanal görüntüsünü sahneye çıkartabiliyor.

Sonuçta robot bebek yıldızı da kurtarıyor.

lQ sü yüksek kişilerin beynini robotlara yükleyip   beyin açığımızı belki bu yolla tamamlayabiliriz her halde.

Vll

Kızının güvenliğinden endişe eden bekar anne kızını takip eden son teknoloji ürünü bir cihaz alır.

Şakağına yerleştirilen bir implant ile,nerede olduğunu,hayati fonksiyonlarını ve ne gördüğünü hatta gördükleri karşısında neler hissettiğini bile ekrandan takip edebiliyor.

Yetinmiyor,rahatsız edici bir şey gördüğünde yada işittiğinde mozayikleyerek görmesini ve duymasını ebeveyn kilidi ile engelleyebiliyor.

Uyuşturucu alarmı bile veriyor.

Beklenmedik yan etkisi nedeniyle annesi cihazı kapatır ve kızı büyüyene kadar kullanmaz.

Ama bir gün yine kullanmak zorunda kaldığında kızının seks yaptığını bile görür.

Evet belki güvenlik açısından işe yarayabilir ama güvenlik özgürlük dengesini yok ettiği gibi doğal gelişimini bile engelliyor.

Çocukların tam steril bir ortamda büyütülüp,mikrobik her ortamda hasta olması gibi,cihaz bozulduğunda duyacağı ve göreceği kötü bir şey nasıl bir etki yaratır.

Devletin bütün varandaşlarına bu aparatı yerleştirdiğini düşünün.Sonunda nemi olur.

Hala kendisinin izlendiğini öğrenen kızın annesini öldürmeye çalıştığı gibi biz de devleti yıkmaya çalışırız.

lX

Alkollü şoför,çarparak ölümüne neden olduğu kişiyi göle atarak yoluna devam eder.

15 yıl sonra günahlarıyla yüzleşmeye karar verir ve kaza anında yanında olan kız arkadaşına bunu anlatır.Ancak kadın,ünlü mimarlık kariyerini olumsuz etkileyeceği için buna engel olmak isterken adamı öldürür.

Bir olayı araştırırken,tanıkların beyinlerini bir aletle tarayarak,geçmiş bir yer ve zamanda yaşadıklarını,gördüklerini hatta unuttuklarını bile kaydedebilen sigorta uzmanı,tesadüfen bu olayında tanığı olan arkadaşını öldüren kadınında beynini tarayınca hem trafik kazasını hem de arkadaşını öldürdüğünü tarayıcı ile kaydeder.

Ama bunu fark eden kadın sigorta uzmanını da öldürmek zorunda kalır.Aynı tarayıcıyı sigorta uzmanı üzerinde kullanarak uzmanın kocasınında kendisi hakkında bilgisi olduğunu öğrenip onuda öldürür.

Ama salonda bulunan farenin (hamster) tarayıcı ile beyni taranarak katili yakalamaları enteresan bir sondu.

Mahkemelerde ki dosya yığılmalarını eriteceği gibi caydırıcı etkisi nedeniyle suç oranların da büyük düşüş sağlayacak bu beyin tarayıcıları 

dünyayı daha güvenli hale getirebilir.

Yolsuzlukları önlemede de devrim yaratabilir.

Antrparantez yazayım.

Bayan mimarı  “binaları değil toplumları inşa ediyor”diye takdim etmeleri de kayda değerdi.

X

Sanal Çöpçatanlık şirketi,bir araya getirdiği insanların,tanıştıkları andan itibaren ilişkilerinin ne kadar süreceğini küçük bir cihazla taraflara bildiriyor ve bu sürenin sonunda ilişki bitiyor.

Bu proğram istismara açık olsa bile,böyle bir proğram,başlamaması gereken ilişkileri önlediği gibi uygun kişilerin eşleşmesini de sağlayarak daha sağlıklı aile/toplum yapısı oluşturabilir.

Sosyal medya arayışlarından da daha sağlıklı olabilir.

Not;Bir grup akademisyenin, çiftlerin 20 dakikalık iletişimleri dinleyerek/seyrederek,ilişkilerinin ne kadar süreceğini %85 doğrulukla tespit edebildiklerini de okumuştum.

Xl

Trafik kazası geçirip bitkisel hayata geçen karısının beyni nöro teknoloji ile kocasına aktarıldığında,karısı hayattaymış gibi birlikte yaşamaya başlarlar.

Çocuğuna sarıldığında karısıda sarılmış gibi mutlu oluyor,yediği elmadan karısıda aynı tadı alıyordu.

Önce keyifliydi ama sonrasını her halde tahmin edersiniz.Susturamıyordu ve düşünün karınız 24 saat beyninizde.Ve tabii ki asıl sorun kocasının bir kadınla tanışmasınla başladı.

Yine aynı teknoloji ile karısını istediği zaman sessize almayı öğrenerek sorunu çözmüştü.

Neyse en iyisi bu teknolojiyi çöpe atmak.

Ayrıca idam mahkumunun idamı anında bilincini çekip bilinçli hologram görüntüsünü oluşturmakta çok ilginçti.İster köle işçi olarak kullanın isterseniz istediğiniz zaman işkence yapıp sadist duygularınızı tatmin edin.

Bu biyo/nano ve robotik içerikli fütürist diziyi ilgi alanınıza giriyorsa izleyebilirsiniz.

Ben sadece içeriğini iki cümle ile özetlemeye çalıştım.

Dini,felsefi,ekonomik ve sosyo kültürel yorumlarını da siz yapın artık.

Mahmut Esfa Emek